Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират

...
Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират
Коментари Харесай

ИСУЛ: Ракът на гърлото зачестява

Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това сигнализират хирурзите от УНГ клиниката на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, която е главното място в България, където се лекува тази патология. Най-често ракът на долните отдели на гълтача се предизвиква от корист с алкохол.

„ Най-отчетлива е връзката с потреблението на фалшив домакински алкохол. Това обаче не изключва риска и от потреблението на квалитетен алкохол в огромни количества “, изяснява УНГ експертът доктор Станислав Йорданов.

По какъв метод алкохолът предизвиква рак на гълтача?

„ Алкохолът е клетъчна отрова. Той е цитотоксичен. Когато за дълъг интервал от време клетките, които се намират в ларинкса, бъдат изложени на такива цитотоксини, те мутират. Най-опасен е некачественият домакински алкохол. Концентратът, който се създава във винпромите нормално е 40 градуса, до момента в който по селата хората се надпреварват чия ракия е най-силна. Има спиртни питиета, които доближават до 50-60 градуса, което си е чиста отрова “, уверен е доктор Йорданов.

Друг рисков фактор за развиване на рак на гълтача е  тютюнопушенето , което стои в основата и на рака на ларинкса. Взети дружно двата нездравословни навика покачват доста вероятността човек да развие злокачествено заболяване на гърлото.

Отношение към тази патология има и съществуването на  човешки папиломавирус  (HPV) ,  за който се знае, че съществува под латентна форма в тялото на към 70% от хората.

Сред причинителите на рака на езика може да бъде и  неприятният зъбен статус . Кариозните зъби с остри ръбове, недобре направените протези, предизвикват хронична контузия на езика, която в един миг може да прерасне в рак.

Как се диагностицира ракът на гърлото?

Основните признаци са  проблеми с гърлото болежка при преглъщане . В ранни стадии обаче те са лимитирани. „ Обикновено пациентите мислят, че нещо ги дръзни гърлото и поради на контингента, пият едно-две напитки и всичко им минава. Постепенно обаче признаците се задълбочават и нормално, когато подобен пациент пристигна при нас, към този момент опциите да му помогнем са мощно лимитирани “, споделя УНГ хирургът.

За слагане на вярна диагноза се изисква лекарят да мисли целеустремено в тази посока, тъй като от време на време заболяването може да стартира от скрити сектори в региона на гълтача, които не могат да се видят с обикновен обзор. Обикновено се прави  фиброларингоскопия  – през носа на пациента се вкарва дребна камера, която оглежда целия ларинкс и в случай че има нещо подозрително, се прави диагностика и под обща упойка.

За разлика от рака на гълтача, при  рака на ларинкса  симптомите се демонстрират доста по-рано. Те зависят от това в коя част на ларинкса е зародил туморът. Сред най-честите недоволства е
смяната в гласа  (ако карциномът е почнал от гласните гънки, както най-често се случва). В такива случаи дори един милиметър израстък дава смяна в гласа, който става леко пресипнал. В този етап ракът е изцяло лечим. „ Много постоянно обаче, в случай че човек е пушач, той отдава дрезгавината на цигарите и идва късно “, изяснява доктор Станислав Йорданов.

Затова съветът на експерта е: при хора, които пушат или постоянно използват алкохол, в случай че се появят и минимални признаци, да не чакат, а да се ориентират незабавно към профилиран център, какъвто е Клиниката по УНГ на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. При елементарен обзор има заплаха карциномът да бъде пропуснат. А ракът на ларинкса е един от най-перспективните за лекуване. Но единствено, в случай че бъде открит в точния момент.

Центърът в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е един от дребното в страната, който може да предложи освен всички модерни диагностични и оперативни способи, само че и сложно лекуване на пациентите с рак на гърлото, защото работи в тясна колаборация с Клиниките по онкология и лъчелечение, които се намират на територията на болничното заведение и са профилирани в този вид патология.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР