Според резултатите от малко клинично проучване в САЩ отказът от

...
Според резултатите от малко клинично проучване в САЩ отказът от
Коментари Харесай

Една простичка промяна в храненето може да бъде от полза за пациентите със заболявания на черния дроб

Според резултатите от малко клинично изследване в Съединени американски щати отводът от месо единствено за едно хранене понижава нездравословното струпване на амоняк при хора с чернодробно заболяване в късен етап. Данните сочат, че даже дребни диетични интервенции могат да оказват помощ на тези пациенти да избегнат съществени затруднения.

Амонякът е мощно отровен, изключително в случай че доближи до мозъка ни, само че той е и натурален непряк артикул от храносмилането на протеините в човешкото тяло, естествен отпадъчен артикул, с който нормално сме готови да се оправим.

При здравия човек амонякът се отделя от храната ни и по-специално от бактериите в червата, разграждащи протеините. Той минава в черния дроб, който го трансформира в по-малко токсична форма - урея, която се изхвърля с урината.

Храните с високо наличие на протеини, изключително тези от скотски генезис, нормално се смятат за част от здравословното хранене, само че това ново изследване демонстрира, че умереният банкет на месо може да облекчи натоварването на хората с цироза, най-напредналия етап на чернодробно заболяване.

Колкото повече месо консумирате, толкоз по-голямо количество амоняк би трябвало да преработва черният ви дроб, а към този момент повреденият орган сигурно ще има проблеми с тази задача. Това води до струпване на амоняк в кръвта, което се свързва с чернодробната енцефалопатия (ЧЕ), тип когнитивен крах.

Началото на ЧЕ може да е както последователно, по този начин и ненадейно и от време на време довежда до кома, при която подуването на мозъчната тъкан може да бъде съдбовно. Това ново проучване предлага на пръв взор елементарен метод за хората с цироза да избегнат тези тревожни резултати.

В изследването вземат участие тридесет пациенти от мъжки пол с цироза, лекувани в Медицинския център за ветерани в Ричмънд, въпреки че не всички участници са ветерани. Те са консумирали месо постоянно и са имали сходни профили на чревните бактерии преди опита. Половината от тях към този момент са имали ЧE.

Пациентите са разграничени на три групи, като на всяка от тях е даван друг тип бургер. Всички бургери съдържат тъкмо 20 грама протеини: бургери от свинско/говеждо месо за първата група, вегетариански сурогат на месото за втората група и вегетариански бургер от фасул за третата. Всички бургери се сервират с пълнозърнести кифлички, нискомаслен чипс и вода - не се позволяват никакви спомагателни екстри.

Единствената съществена разлика сред групите е източникът на протеини в бургерите. Но съгласно разбора на кръвните им проби, взети преди и след хранене, тя оказва измерим резултат.

Нивата на амоняк в кръвния серум са доста нараснали при хората от групата с месните бургери спрямо другите две, както и с изходните равнища на всички пациенти преди хранене.

Пациентите с предшестващо ЧЕ имат по-високи серумни равнища на амоняк в кръвта като цяло, само че при тези от групата с месни бургери се следи и скок след приема на храна в границите на един час след храненето - наклонност, присъща единствено за тях.

„ Беше вълнуващо да забележим, че даже дребни промени в диетата, като да вземем за пример едно хранене без месо понякога, могат да бъдат от изгода за черния дроб, като намалят нездравословните равнища на амоняк при пациенти с цироза “, споделя гастроентерологът Ясмохан Баджадж от Virginia Commonwealth University.

„ Пациентите с цироза на черния дроб би трябвало да знаят, че не е наложително позитивните промени в диетата си да са големи или сложни. “

Въпреки че изследването е авансово и измерванията са направени единствено след едно хранене, екипът е задоволително убеден в резултатите, с цел да предложи на лекарите да стартират да ги ползват, като предизвикват пациентите си с чернодробни болести, които се хранят с месо, да включат в диетата си растителни други възможности.

От други проучвания знаем, че консумирането на по-малко месо и повече зеленчуци е обвързвано с по-дълъг и здравословен живот с по-нисък риск от рак. Това е потребно и за планетата.

Изследователите считат, че идната стъпка е да се проведат по-дългосрочни изследвания за резултата от сходни промени в храненето при пациенти с цироза.

„ Сега се нуждаем от още проучвания, с цел да научим дали консумирането на ястия без месо има и други изгоди, разнообразни от намаляването на амоняка - да вземем за пример дали предотвратява проблеми в мозъчната функционалност и прогресирането на чернодробното заболяване “, споделя Баджадж.

Изследването е оповестено в Clinical and Translational Gastroenterology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР