Все повече доказателства сочат, че добавянето на само една лъжица

...
Все повече доказателства сочат, че добавянето на само една лъжица
Коментари Харесай

Една лъжица зехтин на ден може да намали риска от смърт, свързана с деменция, с 28%

Все повече доказателства сочат, че прибавянето на единствено една лъжица зехтин към диетата ви всеки ден може да има основни изгоди за здравето. В това число – отбрана против деменция, сочи ново изследване, извършено в Съединени американски щати.

Макар че здравословните „ средиземноморски “ диети като цяло нормално включват малко зехтин, откривателите настояват, че сама по себе си тази съставна част има редица потребни качества.

„ Обикновено хората, които употребяват зехтин за готвене или като дресинг, се отличават с надалеч по-качествен режим на хранене, само че забавното е, че ние открихме връзката без значение от този фактор “, споделя диетологът от Харвардския университет Анн-Жули Тесие пред Кайтлин Вогел в Healthline.

Тесие и сътрудниците ѝ комбинират резултатите от изследвания на медицински сестри и здравни експерти, извършени през 70-те и 80-те години на предишния век. Всички те не са страдали от сърдечни болести и рак, когато през 1990 година в изследванията за първи път са въведени въпроси за потреблението на зехтин. През идващите години 4751 от 92 383 определени участници са умряли от аргументи, свързани с деменция.

Изследователите откриват, че при възрастните, които постоянно употребяват повече от 7 грама зехтин на ден (около половин супена лъжица), вероятността да умрат от болести, свързани с деменция, е с 28 % по-малка спрямо тези, които употребяват зехтин рядко или в никакъв случай.

„ Зехтинът може да има противовъзпалително и невропротективно деяние заради високото си наличие на мононенаситени мастни киселини и други съединения с антиоксидантни свойства като витамин Е и полифеноли “, изясняват Тесие и екипът в публикацията си.

Проучванията върху животни демонстрират, че избрани типове мазнини, като да вземем за пример мононенаситените мастни киселини, съдържащи се в зехтина, могат да имат защитни свойства за здравето, а полифенолите могат да оказват помощ за попречване на амилоидните плаки, свързани с заболяването на Алцхаймер.

„ Съществуват... някои доказателства, които демонстрират, че комбинацията от всички тези разнообразни съединения, а не един-единствен детайл, е виновна за позитивните резултати “, споделя неврологът от Университета Темпъл Доменико Пратико, който не е взел участие в изследването, пред Робби Берман в Medical News Today през 2023 година

Участниците в проучването са най-вече бели и образовани, което значи, че резултатите към момента не могат да бъдат систематизирани за разнообразни групи от популацията. Нещо повече, защото става въпрос за наблюдаване, откривателите не могат да свържат директно резултатите със зехтина.

Въпреки това предходно проучване демонстрира, че при хората, които постоянно употребяват зехтин, рискът от гибел от невродегенеративно заболяване е с към 30 % по-нисък.

Тъй като в международен мащаб броят на случаите на деменция непрестанно нараства и няма лек, към този момент превантивните ограничения посредством диета, физически и умствени извършения са най-хубавият метод да понижим тези болести, които понастоящем засягат повече от 55 милиона души в света.

Зехтинът евентуално е основен съставен елемент, който стои в основата на непрекъснатите позитивни резултати за здравето при средиземноморската диета. Но не всеки има идентичен достъп до цялостната диета, тъй че разбирането на това кои елементи от нея оказват най-голямо влияние върху здравето може да способства доста за възстановяване на здравето на най-уязвимите хора.

Изследването е оповестено в JAMA Network Open.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР