Процедурата по закупуването на нови изтребители за Военновъздушните сили е

...
Процедурата по закупуването на нови изтребители за Военновъздушните сили е
Коментари Харесай

Кой кого - F-16 или Грипен?

Процедурата по закупуването на нови изтребители за Военновъздушните сили е на финалната права, като упованията на държавните специалисти са договорът за доставка да бъде подписан през идната година. В заключителния стадий на конкуренцията, авансово оценена на 1.8 милиарда лева, останаха Съединени американски щати с предложение за нови F-16, Швеция с оферта за нови "Грипен " и Италия - с модели "Юрофайтър " втора употреба, откакто преди дни стана ясно, че заради механически пропуски в документите американският модел F-18 е бил декласиран. За съвсем отстранено може да смята и италианското предложение, в случай че вземем поради обществено изказаните желания на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов за пазаруването на чисто нови машини.

През тази седмица щатската компания "Локхийд Мартин " показа офертата си на бизнес обяд, проведен от Американската комерсиална камара и в наличието на дипломат Ерик Рубин. В събитието, отдадено на "укрепването на стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и България ", взе присъединяване и Джеймс Робинсън, шеф "Международно бизнес развиване на програмата за F-16 " в упоменатия боен тръст.

Джеймс Робинсън и Ерик Рубин акцентираха на преимуществата на модела. Посланикът подчертава, че сега в света летят 4600 самолета F-16, като статистиката от въздушен пердах регистрира 75 победи и 0 загуби за изтребителя. Робинсън пък посочи, че F-16 Block 70, добит наскоро от Бахрейн и Словакия, съставлява най-хубавата композиция от оперативни качества, авангардна авионика и най-нисък разход за целия цикъл на употреба. Той акцентира също по този начин, че моделът има опция за следене на доста цели по едно и също време, има 50% по-добро време за нанагорнище, 35% повече непоклатимост, както и 12 хиляди летателни часа живот. F-16 е и най-използвания аероплан в НАТО - на въоръжение е в 15 страни от Стария континент, в това число в прилежащите Гърция и Румъния.

"F-16 Block 70 ще сложи България на водещо място в Европа със своята военновъздушна мощност и качества, като по този начин ще укрепи стратегическото партньорство на страната ви с НАТО и Съединени американски щати и ще обезпечи изключителна оперативна съгласуемост с болшинството от страните в района, които също употребяват F-16 ", сподели в умозаключение Джеймс Робинсън.

Офертата на Съединените щати включва изработването и доставката на машините, обслужването им и образование на водачите и техниците.

Около американското предложение обаче изникнаха и няколко въпросителни. От изказването на Робинсън не стана ясно дали "Локхийд Мартин " ще се вмести в сумата от 1.8 милиарда лева за 8 изтребителя. Също по този начин компанията няма подготвеност да достави първите две машини до 24 месеца от сключването на контракта. В момента "Локхийд Мартин " мести производството на F-16 в Южна Каролина, а преди да стартира работата по самолети за България, концернът би трябвало да създаде тези за Бахрейн и Словакия.

В началото на октомври шведската компания СААБ също публично показа офертата си. Шведите обявиха подготвеност да спазят периода за доставка на изтребителите - първият от тях да дойде до 2 години след сключването на договора. Освен това дават обещание да получим 8 машини с цялостното им въоръжение, тяхната поддръжка, 30 години летателна дарба и образование на водачите. Те оферират и започване на договаряния с български компании, които могат да бъдат поддоставчици или да вземат участие в поддръжката на техните машини. Споменати бяха "Авионамс ", "ТЕРЕМ - ЛЕТЕЦ " ЕООД, "Оптикс " и "Самел 90 ".

Всички посочени елементи би трябвало да бъдат контрактувани на междуправителствено равнище. Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, за задачата бе основана политико-военна експертна група, която преглежда офертите и ще води договарянията. Групата бе управлявана от заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов. От негово изявление се разбра, че специалистите ще се стремят към възстановяване на подадените предложения в ценово отношение.

"И трите предложения имат потребност от отговаряне на въпроси, в това число и ценовите оферти, по избрани параметри, които да са дефинирани от експертите. Те са отворени за усъвършенствания, те могат да ги трансформират в позитивна посока. Не се тормозим, че договорът ще се подпише идната година ", означи Запрянов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР