Хиляди жени в България всяка година достигат възрастта на менопаузата.

...
Хиляди жени в България всяка година достигат възрастта на менопаузата.
Коментари Харесай

Хормонозаместителна терапия – кога е подходяща?

Хиляди дами в България всяка година доближават възрастта на менопаузата. Нуждаят ли се всички те от хормонозаместителна терапия, с цел да избегнат остеопорозата и други последствия от хормоналния дисбаланс?
Първоначално възхвалявана, хормонзаместителната терапия на менопаузата претърпя срив след 2002 година, когато няколко съществени изследвания демонстрираха, че тя може да докара до нараснал риск от сърдечносъдови болести и рак на гърдата. Въпреки действителната изгода от хормоналното лекуване за положението на вагината, либидото, кожата, косата и настроението, подозренията взеха връх. Днес лекарите го предлагат доста по-рядко.
Доказани превантивни свойства Хормонозаместителната терапия понижава с 50% заплахата от развиване на остеопороза. Този резултат е неведнъж потвърден. Естрогените защищават костите и ревматолозите са на мнение, че те са решението за по-добро преодоляване на остеопорозата, която визира съвсем половината от дамите в менопауза. Остава да намерят поддръжка измежду гинеколозите.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР