Ако сте от кулинарните ентусиасти и харесвате индийската кухня, няма

...
Ако сте от кулинарните ентусиасти и харесвате индийската кухня, няма
Коментари Харесай

8 причини да ядете масло ГХИ

Ако сте от кулинарните запалянковци и харесвате индийската кухня, няма по какъв начин да не сте опитвали пречистеното масло гхи. В Индия назовават маслото гхи „ течно злато “ и то неслучайно – гхи предлага разнообразни изгоди за здравето.

Маслото се възприема най-много като артикул от краве мляко. То обаче може да бъде създадено и от млякото на други животни. В продължение на стотици години хората на Изток се радват на вкусно масло, приготвено от млякото на овце, кози, биволи и тибетски яки. Никой няма точна информация по какъв начин се е появило маслото гхи, само че се допуска, че индийците са търсили метод да поддържат постоянна текстура на маслото (имайки поради тропическия климат в Индия и горещите темератури).

Индийците назовават маслото гхи „ течно злато “ и „ свещена лой “. Според светите хиндуистки трудове маслото гхи е изпратено от боговете като подарък. Маслото гхи има доста изгоди за здравето и е уместно за хора с алергия към лактоза, тъй като то е пречистено от нея. Също по този начин срокът на валидност на маслото гхи е дълъг, защото от него е отстранена водата.
Маслото гхи е потребно за сърцето
Въпреки че в маслото гхи има наситени мазнини, в него се съдържат още омега-3 мастни киселини. Тялото се нуждае от тези скъпи мазнини, с цел да поддържа сърдечно-съдовата система в положително положение.

 Добави изложение
Маслото гхи усъвършенства съня
Според индийската аюрведична медицина маслото гхи може да бъде употребявано като масажно масло. Някои хора, практикуващи аюрведа, предлагат да се търкат слепоочията с малко количество от маслото гхи, тъй като това може да ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре.
Маслото гхи успокоява болката от артрит
Артритът или други проблеми със ставите могат да причинят огромна болежка. Според проучвания потреблението на умерено количество от маслото гхи оказва помощ за понижаване на възпалението в тялото и намаление на болката в ставите.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР