Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на етичната и

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на етичната и
Коментари Харесай

Две комисии във ВСС ще разгледат сигнала на Сарафов срещу Гешев

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет изпрати на етичната и дисциплинарната комисия към колегията сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев.

Решението бе взето със седем гласа „ за “ на съвещанието през днешния ден, оповестява Българска телеграфна агенция.

До това решение се стигна, откакто прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС)  одобри да разиска сигнала на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов до Висш съдебен съвет против основния прокурор Иван Гешев.

Вчера стана известно, че в сигнала се съдържат условия за нарушаване на Конституцията от страна на Иван Гешев.

Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който показва, че никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие, с изключение на в плануваните от закона случаи.

При дебатите дали сигналът да влезе за разглеждане се стигна до коментар би трябвало ли част от членовете на прокурорската гилдия да си създадат отказ при разискването му.

Иван Гешев съобщи, че ще направи искане, тъй като няма да взе участие в гласуването. И се обърна към сътрудниците си - Кузманов, Чапкънова, Стоев и Мутафова, да не вземат участие в гласуването.

Това са част от членовете на Висш съдебен съвет, които на 12 май предложиха предварително освобождение на основния прокурор. Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

По-рано стана ясно, че Софийската градска прокуратура стартира инспекция по сигнала от заместител основния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев.

Материалите са разпределени на правилото на инцидентния асортимент, а наблюдаващият прокурор неотложно е разпоредил осъществяването инспекция, в границите на която ще бъдат изискани документи и сведения.

Според сигнала, основният прокурор Иван Гешев е оказал въздействие на наблюдаващия прокурор по делото „ Барселонагейт “.

В сигнала има и изложени изказвания за нелегално записване на член на Висшия правосъден съвет от страна на Иван Гешев.

В рамките на инспекцията ще бъдат тествани всички изказвания от изявленията, направени в понеделник (15 май).

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР