Прокуратурата удължи проверката по случая с разорания плаж „Смокини-Север“. Това

...
Прокуратурата удължи проверката по случая с разорания плаж „Смокини-Север“. Това
Коментари Харесай

РИОСВ и Министерството на туризма с различни изводи за разорания плаж край Созопол

Прокуратурата удължи инспекцията по случая с разорания плаж „ Смокини-Север “. Това се случва след инспекции на два контролиращи органа с спорни изводи.

След първите сигнали за разораната линия концесионерът отхвърли, че са наранени дюни – багерите премахнали досегашни заведения и заравнили за нови.

„ Извикахме профилирана, оторизирана компания – „ Шуменски кадастър ООД “ и ги накарахме да забият колчета, къде се намират дюните, като ги накарахме да го създадат на 2,50 м разстояние от началото на дюната “, съобщи преди повече от седмица концесионерът Иван Алексиев.

По кадастрална карта границите на дюните са по-назад от заравненото, удостовери и инспекцията на Регионалната ревизия по околна среда. Въпреки това от Министерството на туризма видяха нарушаване на целостта на плажа и то по еко условия, заложени в концесионния контракт.

„ Констатираното неестествено положение на морския плаж след прекосяване на верижна техника съставлява неспазване на екологичните правила, свързани с запазване на естествения ландшафт по метод и със средства, недопускащи нездравословно влияние, необратими промени и увреждане “, се чете в позицията на ведомството.

Глобата в размер на 3 800 лева е постъпила в министерството, прецизираха оттова за bTV. Тя е 5% от общото заплащане на концесионера и законът не разрешавал да е повече.

А съгласно екоактивиста Спас Узунов прокараната от екскаватор права отсечена линия е доказателство за разрушаването на тази бяла дюна.

„ Липсва така наречен „ ембрионална “ или „ зародишна “ дюна, която в действителност подхранва останалите. Тя естествено няма права граница, както следим сега. Да, както споделя концесионерът, той е на два метра и половина, само че от дюната, която участва в профилираната карта по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В тази карта не са маркирани съвсем половината от българските дюни. По каква причина аз персонално не мога да настоявам “, изяснява Узунов.

Плажът попада и в предпазена околност, където съгласно уеб страницата на екоминистерството се не разрешава всякакво строителство, акцентират още природозащитниците. От концесионера отхвърлиха коментар до края на инспекциите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР