Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин вече

...
Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин вече
Коментари Харесай

Румен Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин вече са въвлечени във войната в Украйна

Всички държави-членки на НАТО по един или различен метод към този момент са въвлечени във войната в Украйна. Това разяснява президентът Румен Радев по време на визитата си в Швейцария.

“Няма значение дали нашето Народно заседание ще вземе решение (за изпращане на български бойци в Украйна - бел. ред.), в случай че друга страна предизвика директен конфликт с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има член пети? Това няма какво да го обсъждаме ”, съобщи Радев.

По думите на президента е време българските политици да отворят „ необятно затворените си очи “ и да поставят старания за реализиране на мир.

„ Време е българските политици да си отворят необятно затворените очи и да положат старания за по-бързото преустановяване на тази война и намиране на пътища за мир, учредени на интернационалното право, а освен да повтарят тези, които не са им напълно ясни “, сподели още президентът.

Държавният глава е на посещаване в Берн. По време на визитата си се срещна с швейцарския си сътрудник Виола Амхерд. Президентът на Швейцария провежда интернационална конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Президентът Радев изясни, че България ще взе участие на конференцията, само че решението за това кой ще я съставлява, е на служебния кабинет..

“Това е една извънредно значима първа стъпка - да се приказва освен за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз приветствам президента на Швейцария за тази значима стъпка напред, само че и двамата споделихме, че не сме оптимисти, тъй като без другата страна не можем да чакаме на практика резултати “, изясни президента.

И добави:

„ Много е значимо ще има ли повече страни - най-много световният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия ”.

Държавният глава направи коментара и във връзка това, че не е среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.. Радев изясни, че не е избягвал среща със Столтенберг. Визитите му в Унгария и Швейцария били проведени и съгласувани доста преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава у нас. Президентът разгласи, че се надява да продължи градивните си диалози със Столтенберг на идната среща на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се организира през юли.

През уикенда по време на визитата си в Унгария Радев се разгласи против изпращането на войски в Украйна и отвори фронт за дискусия по въпроса измежду българските политици. Това предизвика бурна политическа дискусия измежду парламентарно показаните сили у нас. По мотив на изявлението на президента тогава, през днешния ден министър председателят Димитър Главчев също разгласи, че изпращането на български войски в Украйна не е коментирано. А от Министерство на защитата през уикенда излязоха с позиция, в която обявиха, че не е обсъждано предложение за изпращане на жива мощ в Украйна и, че решението за изпращане на български войски е в ръцете на Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР