В продължение на две години 600 домакинства на социални помощи

...
В продължение на две години 600 домакинства на социални помощи
Коментари Харесай

Нидерландия експериментира с допълнителни помощи за бедни семейства

В продължение на две години 600 семейства на обществени помощи в Заанстад, Тилбург и Амстердам, Нидерландия, ще получават в допълнение 150 евро на месец без никакви условия. Това е опит за установяване освен на евентуалното икономическо влияние на подобен тип заплащания, само че и за премерване на възможни усъвършенствания в обществената сфера и метода на живот.

Инициативата е на плана Фонд " Шанс " (Kansfonds), финансиран в огромната си част от Пощенската лотария на Нидерландия, оповестява тв каналът НОС (NOS).

Подобни изследвания в Съединени американски щати, Канада и скандинавските страни са посочили смесени резултати. В сходни планове хората, живеещи в беднотия, които са получавали спомагателни пари, са били по-склонни да си търсят работа на цялостен работен ден и са имали по-малко здравословни проблеми, а децата са се представяли по-добре в учебно заведение. От Kansfonds се надяват на сходни резултати и в Нидерландия, като допускат, че

спомагателните пари ще понижат напрежението и ще дадат на участниците повече ментално пространство, с цел да погледнат към бъдещето.

Двугодишният опит стартира в Заанстад този месец. Тилбург и Амстердам ще се причислят по-късно. След две години безвъзмездните средства последователно ще бъдат понижени до нула за шест месеца. Сумата от 150 евро в допълнение на месец е определена, защото това е оптималната сума, която може да бъде отпусната, без това да се отрази на обществените помощи и надбавки, които тези фамилии получават.

Участващите 150 семейства в Заанстад са най-вече фамилии с един родител, които получават обществени помощи. Има сравнителна група от 150 семейства с почти същия състав, които няма да получат безвъзмездната помощ.

Изследователите от Амстердамския университет за приложни науки ще употребяват въпросници и изявленията, с цел да проучат разликите сред двете групи, като изследват здравето, работата, образованието и други. Специализирана организация ще извърши и обществен разбор на разноските и изгодите, като ще прегледа какво значат спомагателните средства за неща като разноските за опазване на здравето.

Kansfonds се надява, че това изследване ще подтиква полемиката за бедността и задълженията и по какъв начин най-добре да се подкрепят семействата, които изпитват усложнения.

Над 800 000 души в Нидерландия живеят под прага на бедността, като повече от една четвърт от тях са деца.

Проучвания са посочили, че най-богатите 20 на 100 в Нидерландия живеят приблизително с осем години по-дълго и се радват на 24 години повече положително здраве, в сравнение с хората от по-бедните семейства. Социално-икономическият съвет означи, че финансовите проблеми водят до повече стрес и по-малко часове сън, което има по-дългосрочен резултат.

" Здравословните проблеми постоянно са резултат от струпване на проблеми през целия живот на хората. Децата, които порастват в беднотия, спортуват по-малко и се хранят с по-малко здравословна храна ", съобщи Социално-икономическият съвет по-рано тази година. Тези аргументи оказват директно влияние върху успеваемостта на децата в учебно заведение и затова върху възможностите им на по-късен стадий от живота.

Социално-икономическият държавен мозъчен концерн - Нидерландският институт за обществени проучвания (SCP) - дефинира бедността като положение, при което хората не разполагат с задоволително пари, с цел да посрещнат главните си потребности, като им остават задоволително пари за отмора, отдих и " обществено присъединяване ", като да вземем за пример участие в състезателен клуб. Институтът е доста угрижен за тези, които непрекъснато се оказват на алено, изключително с към 200 евро на месец.

В същото време постоянно необичайно комплицираната и бюрократична система за обществени помощи значи, че към 170 000 семейства пропущат да получат разнообразни стипендии, за които могат да аплайват. Програмите за тези помощи са разнообразни в другите общини, само че от години се повдигат въпроси дали градовете са готови да се оправят с тях, заключава обявата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР