Прогнозите за имотния пазар засега не са за понижаване на

...
Прогнозите за имотния пазар засега не са за понижаване на
Коментари Харесай

Накъде ще тръгнат цените на жилищата в България

Прогнозите за имотния пазар към този момент не са за намаление на цените. По-скоро чакаме да се балансира пазарът – нещо, което към този момент следим. Цените ще порастват с по-умерен ритъм. Перспективите за пазара в кратковременен проект (бел. ред. до 1 година) остават позитивни, защото множеството от факторите, които въздействат върху процесите на имотния пазар влияят в позитивна посока, в това число и инфлацията, която се намеси през тази година осезаемо – тя също подтиква вложенията в сигурен актив, какъвто е парцелът. Така че за момента вероятностите са за постоянен пазар с по-умерен ритъм на напредък на цените “, разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties, представена от БНР.

Прогнозите на икономисти за една по-тежка зима няма да се отразят отрицателно на сделките на жилища. По-скоро това подтиква влагането на спестявания в парцел като в сигурен актив. „ През настоящата година отчетливо видяхме повишаване на интереса към парцелите от гл.т. на инвестиция – нещо, което липсваше откогато стартира пандемия, защото пазарът беше дълги години движен от покупки за лично прилагане. Имотът се преглежда като кей в несигурни времена и в тази връзка допускам ползата ще продължи “, добави Стойкова.

Темата за повишаването на строителните материали и оттова на новото строителство продължава да е настояща. „ Регистрирахме сериозен растеж на цените ново строителство в София с към 20% през второто тримесечие на година по отношение на същия интервал на предходната година. С към 15% има сходен растеж и в Пловдив, и във Варна. За една година квадратният метър ново строителство в столицата е повишен с към 250 EUR, което е един от най-големите растежи за последните години “, прецизира Стойкова.

По отношение на възможното повишение на лихвите по ипотечните заеми, сега хората бързат да създадат покупка и да си договорят финансиране. Като цяло има едно успокоение. Не мога да кажа, че има огромен стрес от предстоящо повишение на лихвите, защото процесите у нас идват малко по-бавно и тези покачвания ще бъдат в умерени граници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР