Проф. Искра Баева публикува в Епицентър“ интересен коментар за Вагнер“

...
Проф. Искра Баева публикува в Епицентър“ интересен коментар за Вагнер“
Коментари Харесай

Предизвестената съдба на Вагнер

Проф. Искра Баева разгласява в „ Епицентър “ забавен коментар за „ Вагнер “ и направи разбор за възникването и потреблението на частни армии.

Използването на частни военни формирования в личната страна обаче е нож с две остриета. Турция е употребила еничарският корпус, само че той е добил такава мощ, неподчинение и блян към самостоятелност, че е почнал да съставлява опасност за султанската влас. Затова султан Махмуд Втори взема решение за забрани корпуса, който се пробва да вдигне протест. Бунтът обаче е грубо сподавен, а водачите на еничарите и доста техни последователи са безмилостно изклани.

В България, пред двадесетте години на предишния век съществуват паравоенни формирования на Вътрешна македонска революционна организация, които деветоюнските превратаджии употребяват при потушаването на селските протести след убийството на Стамболийски и на Септемврийското въстание, както и за всеобщи кланета на земеделци и комунисти през идващите години. Вътрешна македонска революционна организация господстват и господстват в разнообразни погранични региони, като в Неврокопската област, в с. Дъбница дори устройват лични съдилища, на които раздават и извършват смъртни присъди. В една страна обаче не може да има мир, ред и непоклатимост, когато наред с постоянната войска, безнаказано съществуват и работят самостоятелни военни формирования, трансформирали се като „ страна в страната “. Идва 19 майският прелом през 1934 година и Вътрешна македонска революционна организация е оповестена отвън закона, нейни водачи и причинители на закононарушения са изправени пред съда, а наказаният на гибел началник на Вътрешна македонска революционна организация Ванче Михайлов забягва зад граница.

В Нацистка Германия също има сходен образец. Вождът на щурмоваците в кафяви ризи от СА Ернст Рьом, някогашен сподвижник на Хитлер разполага със лични въоръжени формирования, и има дори упоритости да погълне под свое командване постоянната войска. Това Хитлер и генералитетът не могат да одобряват и през нощта на „ дългите ножове “ на 1 юли 1934 година Рьом, разгласен от Хитлер за изменник, и стотици от съратниците му са премахнати.

Така и с „ Вагнер “. Частната войска беше комфортна, тъй като никой не се вълнуваше от ориста на наемниците, а жертвите след постоянната съветска войска бяха малко. Лидерът на „ Вагнер “ Пригожин се почувства всевластен и стартира да оспорва властта на Кремъл, което се търпеше до прочут миг. Опитът му поход към Кремъл и за самобитен прелом, се оказа бутафорен, а опасността на Путин да бъде съден за предателство- напълно действителна. И Пригожин може и да си е спомнил за ориста на еничарите и на Рьом, когато е взел решението да емигрира в Белорусия.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР