Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си,

...
Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си,
Коментари Харесай

България с три златни на ЕП по художествена гимнастика

Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си, откакто през днешния ден на Европейското състезание в Будапеща (Унгария) българките завоюваха три златни медала от три вероятни, а феновете в зала „ Ласло Пап “ чуха българския химн три пъти. Това се случва за втора поредна година, откакто на 20 май 2023-а в Баку националките още веднъж завоюваха три трофеи в един ден.

Стилияна Николова донесе втора поредна европейска купа за България в многобоя, откакто в Баку победи Боряна Калейн.

18-годишната Николова показа извънредно мощно всичките си четири композиции и събра 143.750 точки (35.700 на обръч, 37.200 на топка, 36.050 на бухалки, 34.800 на лента).

Възпитаничката на Валентина Иванова стартира със ужасно осъществяване на бухалки и получи 36.050 точки, след което на лента също беше съвършена и беше оценена с 34.800 точки. На обръч Николова също беше неповторима и записа 35.700 точки, а в последното си излизане на килима с топка беше недостижима и съдиите й дадоха с невероятните 37.200 точки – най-силната оценка на шампионата въобще!



Миналата година в Баку 2023 тя се подреди трета след Калейн и София Рафаели, само че този път сподели изключителната си класа и взе златото безапелационно с голяма разлика през останалите гимнастички. За Стилияна Николова това е първа европейска купа след двата бронзови медала от Тел Авив 2022 и Баку 2023.

Боряна Калейн приключи на четвърто място. Българката, която беше защитаваща купата си от Баку 2023, събра 135.550 точки, откакто получи 34.150 точки на обръч, 33.300 на топка, 34.300 на бухалки и 33.800 на лента. Тя позволи грешки на обръч и на топка.

След това втората купа в многобоя завоюва ансамбълът на България. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча извънредно високата оценка от 39.150 точки.

На три ленти и две топки българките също играха ужасно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните оценки за втора поредна година.



Третото злато за през днешния ден България завоюва в отборната конкуренция. Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Елвира Краснобаева и отбор дами отбрани отборната си купа с с 343.150 точки. На второ място е  Италия с 338.550, а на трето Израел с 334.500 точки.

Така България към този момент има пет медала от шампионата в Будапеща. Стилияна Николова завоюва купата в многобоя при дамите, ансамбълът стана първенец в многобоя, а отборно също станахме първи. Дара Малинова взе сребро на лента, а Магдалена Вълкова бронз на топка на финалите на обособените уреди при девойките.

В последния ден на Европейското състезание през днешния ден ще бъдат раздадени още шест комплекта медали – на финалите на обособените уреди при дамите и при ансамблите. Стилияна Николова ще спори за оценките на обръч, топка и лента, Боряна Калейн – на обръч и на бухалки, Елвира Краснобаева – на бухалки и на лента. Ансамбълът е измежду любимците за медали на пет обръча и на три ленти/две топки.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР