Проектобюджетът за 2022 г. на финансовия министър Асен Василев премина

...
Проектобюджетът за 2022 г. на финансовия министър Асен Василев премина
Коментари Харесай

Нито един от социалните партньори не застана на 100% зад проектобюджета

Проектобюджетът за 2022 година на финансовия министър Асен Василев мина през Националния съвет за тристранно съдействие, без да получи безапелационна поддръжка от нито един от обществените сътрудници. Това стана ясно от известие на държавната пресслужба за съвещанието на тристранката, което се организира на 27 януари (четвъртък). Обсъждането на проектозакона за държавния бюджет с работодателските организации и синдикатите е наложителна стъпка преди одобряването му от Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание. 

По време на полемиката съвсем всички работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, или са изразили запаси, или са оповестили единствено кардинална поддръжка към фискалната рамка, или са се въздържали. Това се отнася и за двата синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа ". 

" АИКБ показва запаси по отношение на Средносрочната бюджетна прогноза и поддържа с рекомендации плана на Закон за държавния бюджет за 2022 година Независимо от съществуването на избрани позитивни ограничения, които са планувани, БСК показва запаси към плана на Закон за държавния бюджет за 2022 година и претекстовете към него. БТПП кардинално подкрепя; ССИ поддържа с бележки; КРИБ не поддържа.

КНСБ прави оценка положително напъните на държавното управление в основни браншове, като показва изрично противоречие с политиката по приходите и в данъчната система. Като поддържа избрани, заложени в плана, политики, КТ „ Подкрепа “ показва редица рекомендации за по-устойчив Бюджет 2022 ", оповестиха от държавния пресцентър.

Разработеният проектобюджет за 2022 година от екипа на вицепремиера Василев планува нарастване на размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева, считано от 1 април 2022 година, както и нарастване на заплатите на педагогическите експерти до 125% от междинната работна заплата за страната.За инфраструктура общият очакван размер на финансовите вложения в бюджета е 8.2 милиарда лева

В икономическата политика се плануват 410 млн. лева за продължение на мярката 60/40 за поддръжка на бизнеса за опазване на заетостта за шест месеца. По отношение на данъчната политика пред 2022 година ще се запазят съществуващите данъчни ставки, като ще се отстрани налога върху лихвите за физическите лица. Ще се даде опция за потребление на ваучерите за храна и за погасяване на сметки за употребени за битови потребности електрическа сила и вода, като цената им се усили от 80 на 200 лева

В разноските за енергетика са планувани 481 млн. лева за стратегии за компенсиране на разноските на електроразпределителните и електропреносни сдружения и за небитовите крайни консуматори.  450 млн. лева са заложени за компенсиране на високите цени на електрическата енергия и природния газ за небитовите консуматори за първото тримесечие на 2022 година.

Василев и екипът му са създали рамката при предстоящ напредък на Брутният вътрешен продукт от 4.8%, също така е заложен недостиг от 5.9 милиарда лева. (4.1% от БВП) в края на годината, както 7.3 милиарда лева предел за вдишване на нов държавен дълг. С 3 милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани остарели отговорности. Максималният застрахователен приход се предлага да бъде повишен от 3000 лева на 3400 лв., което не се приема добре от някои от партиите в ръководещото болшинство и не е ясно дали ще мине в Народното събрание.

Очакванията са проектозаконът за бюджета да бъде внесе в Народното събрание до края на януари и да бъде признат в края на февруари. Финансовият министър Асен Василев към този момент разгласи, че през юни-юли ще предложи актуализация на бюджета, която ще обгръща по-пълно политиките от съдружното съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР