Вече са известни одобрените от Национален фонд Култура“ проекти –

...
Вече са известни одобрените от Национален фонд Култура“ проекти –
Коментари Харесай

Влак, бърз като падане - най-скромният литературен проект

Вече са известни утвърдените от Национален фонд „ Култура “ планове – нови стихосбирки и романи, които ще излязат на български език. Техните създатели ще получат за издаването им сред 1700 и 6000 лв..

От Национален фонд „ Култура “ отпускат по литературната си стратегия за 2022 година 974 875 лв., с които ще поддържат общо 192-ма създатели.

Най-скромната сума от 1700 лв. е за романа на Нели Станева – „ Влак, бърз като рухване “. Явно от журито въобще не са одобрили черния й комизъм. Веднага след нея се подрежда Емилия Авгинова-Николова със стихосбирката си " Поетични избрания на нещата ", получаваща 1900 лв., и Анка Николова, която ще разполага с 2000 лв. за поетичния си алманах „ Седмица от недели “.

По 6000 лв. за литературните си планове ще получат над 70 създатели - писатели, поети, драматурзи литературоведи.

Сред тях са Елка Димитрова, която ще издаде проучването си „ Модернизмът – сила и тяло “, Владимир Сунгарски, от който ще чакаме романа „ Лимес “, Николай Райков, който написа детската книга – „ Най-най-голямото премеждие на дребното таласъмче “, Иван Ланджев, който ще ни изненада този път не със стихосбирка, а с есета – " За неизбежната случайност “.

Документалното проучване на Жанета Митева „ История на Царския замък в София “ също получава финансиране в размер на 6000 лв.. Такава сума ще бъде отпусната и за романа на Иван Стамболов „ Янаки Богомилов 4 – Родолюбивият гинеколог “, и за още едно писмено изследване – „ Бохемските кафенета на соца. Варна “ на Мариана Първанова.

Петдесет и осем плана не са били утвърдени за финансиране, само че аргументите са прозаични. Споделяме ги не от зложелателство, а с вяра, че писателите и поетите няма да се разколебаят и да заключат черновите в най-дълбоките чекмеджета.

Проектите са отхвърлени или тъй като създателите са кандидатствали след крайния период - като да вземем за пример поетът Румен Леонидов, или тъй като не са дали отговор на техническите условия, като да вземем за пример не са показали каква сума биха желали да получат за издаването на бъдещата си книга.

Заглавията им звучат многообещаващо и в случай че не тази година, то следващата година, когато дребните пропуски бъдат отстранени, попътният вятър ще отнесе и техните ръкописи за щемпел, вещае " Простосмъртният оракул " - бъдещата стихосбирка на Румен Леонидов.

Сред другите заглавия, които занапред ще чакат финансиране, са монографията на Георги Граматиков „ Бубарство и копринарство в Свиленград “, разказите на Любомир Халачев „ Защо умряха динозаврите “, романът „ Разпятие “ на Антон Баев, комиксът на Зорница Христова „ Един ден в музея – 2 “ и приказката на Даниела Кузманова – Бояджиева – „ Изгубените. Приказка за пътешествията на Годар и песните на един народ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР