Днес в Ню Йорк се откриват общополитическите дебати на високо

...
Днес в Ню Йорк се откриват общополитическите дебати на високо
Коментари Харесай

В Ню Йорк започва годишната сесия на Общото събрание на ООН

Днес в Ню Йорк се откриват общополитическите диспути на високо ниво на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, напомнят международните организации.

От трибуната на международната организация ще приказват президенти, министър председатели, външни министри, а в коридорите на проявата ще има редица двустранни и многостранни срещи, на които ще се разискват настоящи интернационалните тематики. Борбата с ковид и други инфекции, войната в Украйна, климатичните промени, продоволствената рецесия, нуклеарното неразпространение - това са единствено част от тематиките, които ще бъдат дискутирани.

Днес ще има среща на високо ниво, отдадена на продоволствената рецесия и управлявана от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Африканския съюз. Утре ще има кръгла маса по въпросите на климатичните промени, проведена от генералния секретар на Организация на обединените нации. Ситуацията в Украйна ще се разисква по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на министерско равнище на 22 септември. На 23 септември ще има демонстрация на високо ниво, отдадена на битката с пандемиите.

Общо в общополитическите диспути ще вземат участие президенти на 92 страни, четири страни ще бъдат показани от вицепрезидентите си, а 61 страни от министър председателите си. Украинският президент Володимир Зеленски ще може да се включи с изказване отдалечено, на следващия ден на 21 септември.

Общополитическите диспути ще бъдат отрити през днешния ден с тирада на генералния секретар Антониу Гутериш, за която  неговият представител Стефан Дюжарик съобщи, че " няма да разкрасява нещата " по света

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще приказва на следващия ден. Днес изказване ще създадат френският президент Еманюел Макрон, турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, немският канцлер Олаф Шолц, японският министър председател Фумио Кишида, президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. За Макрон френското президентство към този момент сподели, че в речта си той ще подчертае, че би трябвало да се предотврати разделянето на света  на страни от Север и страни от Юг. Той възнамерява и да провежда вечеря по този въпрос дружно с други водачи.

За първи път на проявата ще участва и иранският президент Ебрахим Раиси, което може да върне полемиките по иранската нуклеарна стратегия още веднъж в центъра на вниманието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР