Природозащитниците във Великобритания са силно разгневени от случилото сеФракинг-промишлеността ще

...
Природозащитниците във Великобритания са силно разгневени от случилото сеФракинг-промишлеността ще
Коментари Харесай

Скрили доклад, че фракингът замърсява въздуха

Природозащитниците във Англия са мощно ядосани от случилото се

Фракинг-промишлеността ще усили замърсяването на въздуха, сигнализират английски специалисти

Експертен отчет на държавното управление на Обединеното кралство, в който се заключава, че добивът на шистов газ усилва замърсяването на въздуха, е бил прикриван в продължение на три години . Документът бе оповестен тихомълком неотдавна, откакто държавното управление даде позволение за фракинг в Ланкашир.

Докладът е направен от държавната експертна група по качеството на въздуха (AQEG). Той е бил предаден на министрите през 2015 година, само че бе оповестен едвам на 27 юли тази година, тихомълком, заяви GreenTech.bg. Няколко дни по-рано, на 24 юли, на фракинг-компанията Cuadrilla бе обещано първото позволение за рандеман на газ посредством хидравлично разтрошаване – в последния ден на парламентарната година.

Еко-защитници приканиха решението за даване на лиценз за фракинг да бъде преразгледано незабавно. Те се позоваха и на различен отчет, чието публкуване също е било забавено, който удостоверява, че фракингът води до спад на цените на жилищата с до седем %.
още по тематиката
В бавения три години отчет се споделя, че фракинг-промишлеността ще усили замърсяването на въздуха, като се чака азотните диоксиди при 400 кладенеца да се повишат с 1-4 на 100, а летливите органични съединения – с 1-3 %.

„ Въздействието върху качеството на въздуха на локално и районно ниво вероятно ще бъде доста по-високо от въздействието на национално равнище, защото дейностите по добива… евентуално ще бъдат доста групирани ”, написа в отчета.

„ Това, което ме изненада, е, че главните източници на замърсяване на въздуха ще идват не толкоз от самия развой на разтрошаване на скалите, колкото от промишлеността – от дизеловите генератори, камионите, които се движат нагоре и надолу по пътищата, и всички действия, съпътстващи хидравличното разтрошаване ”, сподели проф. Пол Монкс от Университета в Лестър и ръководител на AQEG.

Природозащитната общественост на Острова е мощно ядосана от случилото се. Наскоро бе взето и решение за третата писта на Хийтроу – преди комисията по изменение на климата да рапортува за заплахата от излъчванията на CO2.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР