Завърши 77-то издание на фестивал в Кан, най-голямото киносъбитие в

...
Завърши 77-то издание на фестивал в Кан, най-голямото киносъбитие в
Коментари Харесай

Филмът Анора взе Златната палма в Кан 2024

Завърши 77-то издание на фестивал в Кан, най-голямото киносъбитие в света. „ Златната палма “ беше присъдена на американския филм „ Анора “ на режисьора Шон Бейкър – „ превъзходен филм “, съвпадащ с „ мечтаните награди “, оповестени ден преди оповестяването на същинските от двата водещи френски вестника „ Монд “ и „ Либерасион “, както и с другите краткотрайни „ ранглисти “ на рецензията.

Това е филм за млада стрийптизьорка от Бруклин, която се трансформира в съвременна Пепеляшка. Среща сина на съветски олигарх и се дами за своя принц. Но когато роднините на младежа в Русия научават новината, вълшебната приказка приема различен поврат и се обръща...в комедия. При приемането на премията Шон Бейкър отдаде респект на гледането на кино в киносалон като групово прекарване и благодари за невероятното осъществяване на актрисата си Мики Медисън, превъплътила се ослепително в съвременна секс-труженичка. Това е първият американски филм с „ Палма “ от 13 години.



Голямата премия отиде при „ Всичко, което си представяме като светлина “ – на режисьорката Паял Кападиа, също корав любимец на рецензията. Това е първият индийски филм, подбран в състезанието от 30 години насам, а режисьорката е една от най-младите в надпреварата, единствено на 38 години. Тя е нов глас в индийското кино, което надалеч не е единствено Боливуд. Филмът е изработен с финес и сензитивност и споделя непретенциозните истории на две медицински сестри и тяхна другарка в хода на живота им в Бомбай.

Наградата на журито беше присъдена на филм „ Емилия Перес “ на френския режисьор Жак Одиар. Сложен и жанрово пробен филм, умислен първоначално като опера, съчетаващ музика, песни, съвършена хореография, обществено наблюдаване и екзистенциален размисъл. Жесток мексикански наркобос сменя пола си, става жена, само че предишното му го застига...С влиятелната Награда за постановка беше отличен филмът „ Голямата обиколка “ на португалския режисьор Мигел Гомес. Този черно-бял филм със стилна и изискана ретро-визия споделя една необикновена история за английски служител, който бяга в деня на сватбата си, само че годеницата му, решена непременно да се омъжи, потегля да го търси и подхваща дълга и рискована обиколка из Азия.



Със Специална премия беше отличен иранският режисьор-дисидент Мохамад Расулоф за неговия филм „ Семето на свещената смокиня “. Той е в заточение с цел да избегне 8-годишна присъда в родината си и изрази благодарността си, само че и огромната си паниката за своите сътрудници, принудени да работят в режим на цензура и тежки репресии в сегашен Иран.



Наградата за мъжка роля отиде при Джеси Племънс за „ Видове вежливост “. Във кино лентата на Йоргос Лантимос той извършва три функции в три разнообразни новели – на сляпо зависещ на шефа си чиновник, на психологично болен служител на реда и мъж от фракция, който дружно с парньорката си търси нов избавител, който да възкресява от мъртвите.

Нестандартно решение на журито (но не и прецедент) беше да присъди Наградата за женска роля на 4 актриси от кино лентата „ Емилия Перес “: Адриана Пас, Зое Салданя, Карла София Гаскон и Селена Гомес.

Наградата за сюжет справедливо получи „ Субстанцията “ на французойката Корали Фаржа, един автентичен боди-хорър, изработен със свежо възприятие за комизъм и изобличаващ безумния блян към безконечна младост, суетата и ролята на рекламата, внушаваща модели на държание, свързани само с физическата хубост.

Това 77-мо издание на Кан ще се запомни и с „ Почетните Златни палми “, които фестивалът присъди на две митове на американското кино Мерил Стрийп и Джордж Лукас и на митичното японско анимационно Студио „ Гибли “.



Наистина трогателен беше моментът, когато на финала две паметни фигури се изправиха един до друг на сцената на Двореца и емблематичният „ кръстник “ на тогавашния Нов Холивуд Франсис Форд Копола връчи „ Почетната палма “ на своя другар от млади години Джордж Лукас. Европейската и американската кинотрадиция щастливо се срещнаха и взаимно си отдадоха респект. И нищо, че Копола не получи премия за своя „ Мегалополис “. Той е направил толкоз доста за международното кино, че на неговата патриаршеска възраст това няма никакво значение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР