Принц Шарл-Филип Орлеански, дук Анжуйски, аплодира Пепеляшка“ на 2 юни

...
Принц Шарл-Филип Орлеански, дук Анжуйски, аплодира Пепеляшка“ на 2 юни
Коментари Харесай

Френски принц аплодира „Пепеляшка“ в Софийската опера

Принц Шарл-Филип Орлеански, дук Анжуйски, приветства „ Пепеляшка “ на 2 юни в Софийската опера. Аристократът меломан води 30 вип дами и господа, пристрастени към класиката. Негово кралско височество - внук на Анри Орлеански и популярен магистър на клона на Ордена на Свети Лазар Йерусалимски, разказва себе си като „ мощно завързан към Франция на републиканското ръководство “.

За спектакъла по шедьовъра на Росини идват още посетители на Пламен Карталов, само че те ще бъдат на сцената - Оана Андра и Евгений Станимиров. Завладяващата история за дребното оскъдно момиче, което се трансформира в принцеса, тук е леко видоизменена – героинята живее с доведения си татко и неговите дъщери. Няма я и положителната самодива, която движи приказните трансформации в познатия на доста генерации деца сюжет. Вместо нея, действието управлява наставникът на принц Рамиро - Алидоро. Няма тиква, няма вълшебства, всичко се развива на ръба сред сериозното и комичното – очевидно, полускрито или с мигане. Елегантната постановка на Вера Петрова провокира усмивки и положително въодушевление даже там, където съгласно либретото би трябвало да се усещаме леко тъжни. „ Много ми подхожда точно тази трактовка, при която героинята ми е дейна, радостна, жизнерадостна. Играла съм и версии, в които Пепеляшка е въплъщение на страданието, само че избирам прочита на Вера Петрова ”, споделя изпълнителката на основната роля Оана Андра. Това, за което публиката на софийската „ Пепеляшка ” може единствено да се досеща е, че за някакви си 40 секунди Оана се преоблича преди финалната си доста красива песен. Освен с Андра на 2 юни аудитория ще се срещне  с Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Ина Петрова, Благовеста Мекки-Цветкова. Сценографията на младата, само че набираща скорост с всяка последваща режисура Боряна Ангелова, е зрелищно-атрактивна - големи пъстроцветни яйца побират героите ту като стаи, ту като колесница, ту се трансформират в градина. Свежото и блестящо чувство от тези истински решения се добавя от обилните, съзнателно решени на ръба сред красивото и труфя костюми на Християна Михалева-Зорбалиева. Верен на Росиниевия прочит, диригентът Жорж Димитров също е превзет от цялостната мощно положителна атмосфера от сцената.

Макар и предупреден, хепиендът не идва елементарно. Росини е взаимствал единствено по-щастливата развръзка от творбата на Шарл Перо, при която Пепеляшка благородно се застъпва за злите и завистливи свои сестри. Преплитането на тематиките за прошката и любовта, смирението и очакванията, които се сбъдват, прави толкоз забавен и харесван крайния артикул на сцената на Софийската опера и балет.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР