Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя

...
Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя
Коментари Харесай

МОН: Не се предвижда въвеждането на изпит в детските градини

Министерството на образованието и науката не разисква и не приготвя въвеждането на изпит в детската градина, се споделя в прессъобщение на ведомството.

В момента в детските градини годишно и във всяка възрастова група се наблюдават достиженията на децата първоначално и в края на образователното време, надлежно 15 септември и 31 май. Най-често за следене достиженията на децата и за установяване на учебната им подготвеност в детските градини се употребява игровия метод, а инструментите за това с изключение на играчки са и разнообразни изображения на съответни обстановки.

Един образец би могъл да бъде детето да откри и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде употребена и картинка, на която е изобразена аналогична обстановка. Това се случва в границите на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят по кое време учителят прави тази инспекция, изясняват от МОН.

Към момента всеки преподавател може да избере по какъв метод и с какъв инструмент да направи това.

МОН възнамерява създаването и използването на обединен инструмент за следене на достиженията на децата за всички детски градини, само че той няма да бъде под формата на изпит и всъщност ще резервира и настоящия модел на работа – под формата на игра и без децата да схващат, че се ревизират техните познания и умения. 

Срокът за разработване на подобен обединен инструмент за всички детски градини е до 2027 г, след което учителите ще стартират да го ползват. Дългият период е нужен, с цел да бъдат подхванати всички нужни подготвителни действия, в това число и необятно професионално разискване и апробиране на инструмента, декларират още от министерството.

Новият инструмент всъщност няма да промени нищо за децата, само че ще даде опция за съпоставимост на резултатите сред другите институции, акцентират от просветното министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР