Национална научна програма Върхови изследвания и хора за развитие на

...
Национална научна програма Върхови изследвания и хора за развитие на
Коментари Харесай

Правителството одобрява национална програма за научни изследвания ВИХРЕН-2024

Национална научна стратегия " Върхови проучвания и хора за развиване на европейска просвета " - 2024, или ВИХРЕН-2024 , беше утвърдена от държавното управление. Програмата ще се извършва на конкурсен принцип от Фонд " Научни проучвания " (ФНИ), като срокът на осъществяване е 2024 - 2031 година, а общият бюджет - 14 175 000 лева

Дългосрочната цел на програмата е повишение качеството на човешките запаси за осъществяване на научни проучвания в България. С реализирането на плановете по програмата ще бъдат подкрепени учени в дадена област, които да работят дружно по висококонкурентна истинска научна тематика , ръководени от водещ откривател по разпоредбите на европейските научни стратегии.

Сред предстоящите резултати са повишение на научния капацитет и на равнището на научната продукция, в това число на новите познания и хрумвания, някои от които ще се трансфорат в новаторски артикули, услуги и процеси, повишение качеството на висшето обучение посредством привличане на перспективни и водещи учени, допринасяне за развиването на високотехнологично и добре образовано общество в България. Като разследване се цели повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система.
 Със стимулиране на научните проучвания и нововъведенията стопират приключването на мозъци
Със стимулиране на научните проучвания и нововъведенията стопират приключването на мозъци

Депутатите одобриха на първо четене на законопроект в тази насока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР