Прибързването и погрешно заложените критерии са най-честата причина за “лошо

...
Коментари Харесай

HR неволи: все по-често наемаме „грешните“ хора


Прибързването и неправилно заложените критерии са най-честата причина за “лошо наемане” (снимка: CC0 Public Domain)

Недостигът на квалифицирани и стимулирани фрагменти изтезава ИТ бранша от доста време, само че към този момент има и много други аспекти на кадровата рецесия. Един от тях е обвързван с обстоятелството, че експертите по наемане на личен състав все по-често вземат неправилни решения за избор на хора и. Близо половината от бизнес-лидерите признават, че през последната година са имали случаи на ангажиране на „ неверни “ фрагменти.

Проучване на фирмата-специалист по набиране на личен състав „ Робърт Халф “ откри, че 61% от работодателите са имали най-малко един случай да се спрат на претендент, който не дава отговор задоволително на условията за длъжността, за която кандидатства. Това в последна сметка попречва растежа и носи спомагателни разноски за бизнеса.

Междувременно повече от половината (53%) от бизнес-лидерите изпитват напън да заплащат на новонаетите чиновници повече от актуалните чиновници. Това в допълнение усилва тежестта на „ неприятните “ избори на фрагменти.

Тенденцията се изяснява с икономическото възобновление след коронавирусната пандемия, повишения вкус за ИТ фрагменти, недостига на експерти и, вероятно, все по-големите искания на квалифицираните софтуерни чиновници. Принос има и настояването на доста от чиновниците да им се подсигурява опцията за отдалечена или хибридна работа. И като че ли това не е задоволително, само че и дават своя принос за неправилното оценяване на претендентите.

Трима от всеки петима респонденти в проучването на „ Робърт Халф “ (61%) считат, че наемането на претендент, чиито умения не дават отговор на условията за съответната позиция, е главният съставен елемент на така наречен „ неприятно наемане “. Друг постоянно посочван проблем е спешаването на процеса на наемане (56%).

Седем от 10 бизнеса с сходен горчив опит оповестяват, че въздействието на „ неприятното наемане “ е по-лошо, в сравнение с е било преди 12 месеца. Малките и междинните предприятия усещат болката по-силно от по-големите организации, като 82% регистрират „ съществени негативни въздействия “.

Времето и разноските, нужни за интервюирането и наемането на нов чиновник, могат да се окажат пропилени време и старания, когато не носят „ съществени последствия “ за бизнеса, споделя Мат Уестън, старши ръководещ шеф за Обединеното кралство и Иран, ОАЕ и Бенелюкс в компанията „ Робърт Халф “.

Експертната оценка на Уестън е, че наемането на „ неверни “ хора се случва нормално тогава, когато компанията не е в положение да отдели нужното време, с цел да оцени вярно претендентите и да направ надлежна инспекция на качествта им. Това на собствен ред води до „ прибързани решения и правене на неверни взаимни отстъпки “. Проблемът може би нямаше да е толкоз огромен, в случай че пазарът оферираше достатъчноквалифицирани фрагменти, само че това не е по този начин – днешният пазар на гении е извънредно нагорещен.

„ Компаниите насочват вниманието си към задържането на гении и придобиването на нови умения, с цел да се даде опция за напредък. Това може да компенсира възходящите им разноски. В тази светлина вземането на верните решения за наемане на нови фрагменти в никакъв случай не е било по-важно. Доста постоянно могат да се случат „ неприятни наемания “, тъй като длъжностната характерност не е била вярно дефинирана през цялото време “, добави Уестън.

Въпросните спомагателни разноски най-малкото карат бизнес-лидерите да се поучат от грешките си. 44% са съгласни, че по-добрата инспекция е най-важната стъпка за отбягване на наемането на „ неверните “ хора. Същевременно 42% са съгласни, че способността да се разпознават опитът, знанията и уменията не би трябвало да бъдат компрометирана – даже в случай че това значи „ компрометиране “ на хибридните или отдалечените договорености за работа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР