При встъпване н християнската вяра всеки човек научава най-напред за

...
При встъпване н християнската вяра всеки човек научава най-напред за
Коментари Харесай

Четирите празника, посветени на Божията майка

При встъпване н християнската религия всеки човек научава на първо време за Исус Христос и неговата майка - Дева Мария, наричана още Богородица. Християнската черква отделя огромна внимание на Божията майка, на която са отдадени 4 огромни празника, известни на всеки християнин. Ето кои са празниците, отдадени на Божията майка.

Рождество Богородично

Раждането на Божията майка е първият огромен празник, който православната черква чества. Той е обвързван с въпроса за родителите на Дева Мария и нейното идване на света. Благочестивите и смирени Йоаким и Анна дълго време нямали деца и молели Бог да ги подари с правоприемник. Те дали обещание, че ще я посветят на Бога.

На напреднала възраст Йоаким и Анна станали родители на дребната Мария. Рождество Богородично се чества на 8 септември.

Въведение Богородично

Въведение е празничен ритуал, обвързван с значимо събитие от живота на Божията майка. На 3-годишна възраст нейните родители я отвели в Йерусалим. В храма на Йерусалим Мария встъпила, съпровождан от свои приятелки, носещи запалени свещи. Малкото момиченце единствено изкачило стъпалата на храма, а първосвещеникът я въвел вътре. Оттогава Мария заживяла в храма, прекарвайки времето в молебствия, труд и четене на свещени книги. Там останала до навършване на пълноправие.

Според традициите след навършване на пълноправие Мария била сгодена на правоверен дъртак на име Йосиф, който да се грижи за нея. Тя не му била брачна половинка съгласно светските закони, тъй като се била посветила на Бога и трябвало да остане девственица.

 празници на Божията майка

Благовещение

Името на този значим празник идва от думите богатства новина. Този празник се дефинира и като начало на спасението на човечеството. Това е денят, в който архангел Гавраил се явил като вестоносец на Бога, с цел да заяви на Мария, че тя ще стане майка на Спасителя. Тъй като Мария живеела праведно като девственица, изразила удивление по какъв начин ще стане това. Архангелът обяснил, че Светият дух ще слезе при нея и силата на Бога ще я осени. А синът, който ще се роди, ще бъде наследник Божи. Денят, в който Мария получила богатствата новина се чества на 25 март. Девет месеца по-късно се чества раждането на Божия наследник, на 25 декември.

Успение Богородично

Успение се назовава денят, в който Божията майка напуща света на живите. Успение се назовава блажената гибел на светците, те наподобяват по този начин, като че ли са заспали.

Най-големите тествания в живота на Дева Мария е моментът, когато вижда своя наследник на кръста. Тогава, както планувал Симеон Богоприемец, тя изпитала най-голямата тъга, като че ли меч е пронизал нейната душа, както споделил свети Симеон.

След гибелта на Исус, Богородица останала да живее при неговия възпитаник Йоан, който се грижел за нея и написал 4-тото евангелие.

За приближаващата гибел Богородица научила от ангел и поискала да види апостолите, които придружавали Божия наследник в земните му дни. Тя им дала обещание, че ще се моли за целия човешки жанр на Своя Син и Бог.

След тихата гибел на Божията майка, самичък Бог отнесъл нейната душа в царството божие. Успение Богородично се празнува на 15 август, който е ден на поклонение пред небесната настойничка на хората - Дева Мария.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР