Трусът е най-силният, откакто се води статистика за територията на

...
Трусът е най-силният, откакто се води статистика за територията на
Коментари Харесай

Евакуираха женски затвор до Неапол заради земетресението във Флегрейските полета


Трусът е най-силният, откогато се води статистика за територията на античния латентен супервулкан , прочут като Флегрейските полета (Кампи Флегреи), западно от Неапол, до крайбрежията на Тиренско море, където са ситуирани няколко неаполитански квартала и покрайнини, сподели Джузепе де Натале, вулканолог от Националния център по геофизика и вулканология.

По време на последния важен трус в региона през 1984 година 40 000 поданици са били евакуирани от съображения за сигурност поради продължителна сеизмична интензивност и предстоящо вулканично изригване, каквото в последна сметка не е имало, означи АП.

Около 140 дами, излежаващи присъди в пандиза в неаполитанското предградие Поцуоли, са били евакуирани, до момента в който е имало инспекция за възможни вреди по постройката. Жилищни кооперации също са били опразнени за ревизия, като от там са се изнесли 40 фамилии, осведоми италианската държавна телевизия РАИ.

През нощта е имало общо към 150 леки труса, които са държали хората напрегнат, отбелязва АП, като добавя, че минимум 500 суши са преспали в палаткови лагери, проведени от службата за гражданска отбрана. Други са спали в коли.

Районът към Флегрейските полета е както сеизмично, по този начин и вулканично деен. Земната повърхнина се е издигнала с 1,3 метра от 2006 година насам, което е повече спрямо времето преди труса от 1984 година Вулканологът Де Натале акцентира, че е невероятно да се планува по кое време може да има още веднъж изригване или по-силен трус.

Най-малко половин милион души живеят в най-застрашения от вероятно вулканично изригване регион. Националният център за геофизика и вулканология приканва италианското държавно управление да изготви проект за подсилване на постройките в региона, тъй че да могат да устоят на трус с магнитуд най-малко 5.

Италианското държавното управление разисква обстановката от октомври, откакто не стопираха стотиците земетресения с по-малка или по-голяма мощ.

Какво би станало, в случай че този латентен колос Кампи Флегреи избухне


Супервулканът е доста по-голям от естественото, с голяма разрушителна мощност. В Европа това е Кампи Флегреи. Някои учени допускат, че точно експлоадирането на Кампи Флегреи е повода за изгубването на неандерталския човек.

Вулканът се намира северозападната част на Неапол. Учените са под паника още от края на 2016 година, когато интернационален екип от геолози разгласява тревожно изследване. Въпреки че е без активност от съвсем 500 години, последният път е през 1538 година, Кампи Флегреи демонстрира признаци, че се разсънва.

Супервулкан като Кампи Флегреи има капацитета да срути всичко, създавайки обширни райони на кратери, гейзери, да провокира хидротермална интензивност и приключване на сярна киселина. Вулканът Йелоустоун в Съединени американски щати е добър образец за подобен вулкан.

Кампи Флегреи претърпя над 2500 трусове през предходната есен, като най-голямото бе с магнитуд 4,0 по Рихтер. Подобен сюжет с изригването му е от 1583 година

Учените са планували, че в случай че този латентен колос избухне, той може да сътвори резултат, задоволително огромен, с цел да потопи Земята в световна зима за години. Според учените би се образувало и цунами с височина над 30 метра. В този апокалипсис попада и България и заплахата е изцяло действителна.

В самото устие на супервулкана живеят повече от 360 000 души и те са подложени на действителен риск. Отделно към 2,3 милиона живеят на или към вулкана. Учените настояват, че кратерът се е образувал преди 39 000 години при гърмеж, най-големият в Европа през последните 200 000 години.

Кампи Флегреи изригна последно през 1538 година, само че в доста по-малък мащаб. Опустошителният Везувий през 79 година изпусна облак от свръхнагрят материал и газове на 34 километра в небето, изхвърляйки разтопени скали, пулверизирана пемза и гореща пепел с потенциал 1,5 милиона тона в секунда. А Кампи Флегреи е доста по-голям от Везувий.

Карло Долиони, президент на италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV), споделя: " Като се има поради, че сеизмичната интензивност се усили през последните месеци, най-хубавият сюжет е активността да спре, както се случи след множеството трусове при започване на 80-те години на предишния век, а най-лошият би бил изригване като това през 1538 година ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР