При това нерядко етикетите в търговските обекти продължават да се

...
При това нерядко етикетите в търговските обекти продължават да се
Коментари Харесай

Цените на хляба изядоха нулевия ДДС frognews.bg

При това нерядко етикетите в комерсиалните обекти не престават да се сменят с по-високи стойности. На места даже нямат време да поставят нови и на тях проличава и остарялата цена. В незначителен магазин в центъра на София от 14 типа предлаган самун в средата на седмицата единствено три не бяха с поправена нагоре цена, като корекцията варираше от 10 до 30 стотинки за брой. Стойността на кг в тази ситуация варира от 2,80 за " Добруджански " стандартизиран (500 грама) до 10,58 лева за мини франзелите, продавани в опаковка от по 170 грама за 1,80.

Според производители на самун на най-ниски цени на дребно могат да продават огромните вериги. Причината е, че те съумяват да договорят с пекарите отстъпки, надвишаващи 30%. В един подобен супермаркет хляб бял самун, нарязан, в опаковка от 830 грама се предлага за 1,96 лева, като на кило цената излиза 2,34 лева Разфасовката от 600 грама пълнозърнест самун се продава за 1,79 или 2,98 лв/кг. Друг сходен самун, само че от 400 грама, е с цена от 2,45 лева, което за кило излиза 6,12 лева

" Заради настояването за високи отстъпки от страна на огромните вериги там мъчно се влиза ", сподели за " Сега " Димитър Людиев от асоциацията на хлебопроизводителите в Бургас. " Само най-мощните компании с по-ефективно и автоматизирано произвеждане могат да си ги разрешат ", счита той.

По думите му пекарите били свалили цените, само че от известно време още веднъж ги качват и повода е в повишаването на природния газ и на тока. Според него бизнесът не заплаща единствено до 250 лева за мегаватчас електрическата енергия, която изразходва. " Използват някаква формула, обвързвана с цената борсата за ден напред. Реално цената излиза 533 лева за мегаватчас. Така написа в последната ми фактура ", твърди Людиев. Той счита, че дребните производители на самун мъчно могат да държат ниски цени на хляба, който вършат, а спасението им е да го оферират на дребни търговци и в по-голям подбор.

Основната суровина за произвеждане на хляба - брашното, от 1 юли до началото на септември не регистрира кой знае какво огромно поевтиняване, а минималните цени даже са се повишили. Средните цени на едро за интервала се намалиха единствено с 8,22% от 1,46 лева до 1,34 лева за кг, сочат данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). При оптималните има по-голям спад - от 1,90 до 1,60, или с съвсем 16%. При минималните цени обаче има растеж от 5 ст. от 0,95 до 1,00 лева на едро.

Да не забравяме, че у нас на процедура няма дейно наблюдаване на пазара на храни. Следи се през просото за картели и в последна сметка всичко се свежда единствено до констатации. Единствено, понякога, в медиите се подвига звук по какъв начин страната се грижи за ползите на потребителите.

Цифрите ясно демонстрират неуспеха на необятно рекламираната акция, целяща да внуши на хората, че нулирането на Данък добавена стойност автоматизирано ще докара до бързо и сензитивно поевтиняване на брашното и хляба. От цялата дандания загуби само хазната, която би трябвало да покрива доста обществени разноски, а също така и да дава обезщетения на бизнеса за скъпия ток.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР