България със сигурност ще изпълни три от критериите. Четвъртият, който

...
България със сигурност ще изпълни три от критериите. Четвъртият, който
Коментари Харесай

Еврокомисията безкомпромисна за приемането от България на еврото

" България сигурно ще извърши три от критериите. Четвъртият, който е обвързван с инфлацията, към момента не е реализиран. Но ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да реализира и този аршин ", сподели еврокомисарят по финансовите въпроси. И добави: " Цялото семейство на еврозоната е доста щастливо от опцията през идната година, по някое време, да се причисли 21-ви член, а точно България ".

 

От началото на тази година Национален статистически институт регистрира съществено закъснение на темпа на повишаване на цените на потребителските артикули у нас като през април бе записана годишна инфлация от едвам 2.4%. Въпреки това прогнозите за средногодишното равнище на инфлацията за 2024 година са, че ще надвишават критерия за влизане в еврозоната - не повече от 1,5 процентни пункта над инфлацията на 3-те страни членки с най-хубави индикатори. Затова упованията са за негативен отчет на Европейската централна банка и Европейската комисия през юни за готовността на страната ни да размени лв. с еврото от 1 януари 2025 година Надеждите на последователите на еврото са да влезем в еврозоната от средата на 2025 година

 

Джентилони отхвърли до момента Еврокомисията или ЕЦБ да са отстъпили от изискванията за участие в еврозоната, в това число и за Хърватия, която бе призната преди една година с много висока инфлация от над 10%.

 

" Критериите, които използваме, са справедливи. Те не са пригодени, направени за България, за Хърватия или за друга страна. Te са оповестени. Ако има любознание, елементарно е да се запознаете с тях. И както българските управляващи знаят доста добре, в нашето съдействие, към момента не сме стигнали до конвергентните критерии за инфлацията. Но бихме могли да ги достигнем скоро. И няма друго отнасяне сред страните кандидат-членки на единната валута ", увери Паоло Джентилони.

 

Все повече анализатори показват, че по-реалистично е страната ни да влезе в еврозоната след 2025 година Това предвиждат и от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките в постоянния си годишен отчет " Икономическо развиване и политики в България: оценки и упования ".

Според икономистите от Българска академия на науките инфлацията в България ще се забавя тази и идващите две години, само че ще остане по-висока по отношение на предходното десетилетие, както и по отношение на междинните стойности в Евросъюза. Причини за това са както неподходящи външни фактори, по този начин и провежданата от държавните управления политика за нарастване на приходите, несъобразена в задоволителна степен с действителните благоприятни условия

на бюджета. В такива условия участието на страната ни в еврозоната би се отсрочило и след 2025 година

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР