У нас ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър

...
У нас ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър
Коментари Харесай

Представят исторически за България трактат в президентството и Националния археологически институт

У нас ще бъде показана репродукция на ръкописа на Петър Богдан - „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ вГербовата зала напрезиденството.Това е първият исторически етюд, отдаден на България.

Трудът е написан на латински език и е в размер на към 200 страници. Завършен е към 1667г. Ръкописът на Петър Богдан преглежда християнското минало и имал за цел да предизвика католическа Европа да поддържа освобождението на България от османско господство.

Трактатът ще бъде показан преди обед, а в 18 ч. следобяд ще откри място и в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Там историческият ръкопис ще може да бъде забелязан от 22 май до 22 септември 2024 година

Дълго време в научните среди се счита, че трактатът е изгубен във времето и до нас не е достигнал негов образец.През 70-те години на предишния век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран дубликат в библиотеката на Ватикана, пишат от прессекретариата на президента.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР