На 21 май православната църквата почита паметта на Свети Константин

...
На 21 май православната църквата почита паметта на Свети Константин
Коментари Харесай

Честит имен ден на Константин и Елена

На 21 май православната църквата уважава паметта на Свети Константин и Елена. Това е последният пролетен празник, чиято обредност към този момент подсеща за настъпващото лято.

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който вкарва християнството като публична вяра във Византия. Самият той приема християнската религия в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се счита за най-важното в историята на християнската черква и по тази причина император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е заровен в златен ковчег в църквата " Свети Апостоли " в Константинопол, а градът 16 века носи името му. Оттогава на 14 септември църквата празнува Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Според националните вярвания на този ден строго е неразрешена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че " Еленка и Костадин носят градушката в чувал ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР