Сред жертвите е и външният министър Хосейн АбдолахианИранският президент Ебрахим

...
Сред жертвите е и външният министър Хосейн АбдолахианИранският президент Ебрахим
Коментари Харесай

Президентът на Иран Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер 


Сред жертвите е и външният министър Хосейн Абдолахиан

Иранският президент Ебрахим Раиси е умрял при хеликоптерната злополука дружно с външния си министър, заяви иранската организация Мехр, представена от Ройтерс.

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури удостовери гибелта на президента Ебрахим Раиси при вчерашната хеликоптерна злополука.

" Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем ", написа Мансури в обява в обществената мрежа " Екс ", съпроводена от хаштаг, който се употребява за търсене на фотографии на Раиси. Текстът на известието самичък по себе си съставлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след уведомление за гибелта на непосредствен човек.

Междувременно иранските държавни медии и Иранският Червен полумесец също оповестиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, в това число Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, са починали при разбиването на машината в Северозападен Иран.

Тази заран формалната организация ИРНА разгласява фрагменти от дрон на отломките от вертолета, от който очевидно не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен скат в гориста околност. Според организацията президентът е летял с хеликоптер " Бел-212 " американско произвеждане.

Няма оживели след злополуката с хеликоптера, с който е пътувал иранският президент Ебрахам Раиси, потвърдиха от иранските управляващи. Сред починалите е и външният министър Хосейн Абдолахиан, които е пътувал с него.


Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, сподели по-рано по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, откакто избавителните екипи доближиха тази заран до мястото на злополуката, съобщи по-късно Ройтерс.
Иранският президент Раиси дружно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който съгласно известията на иранската държавна телевизия е направил „ твърдо кацане “ в Северозападен Иран..

Ройтерс дефинира Раиси като хадлайнер и считан за вероятен правоприемник на Върховния ирански нравствен водач аятолах Али Хаменей, който поддържа политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше определен на президентския пост през 2021 година и от заемането на длъжността разпореди стягането на законите за морала, беше отпред на кървавото потушаване на антиправителствените митинги и държеше твърда линия в нуклеарните договаряния със международните сили.

Катастрофата идва в миг на възходящо неодобрение в Иран към редица политически, обществени и стопански рецесии. Иранската теократична власт е под интернационален напън поради противоречивата нуклеарна стратегия на Техеран и поради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври и израелската интервенция в Ивицата Газа спорове с присъединяване на свързани с Иран групи избухнаха на доста места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където дружно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, построен като взаимен план на двете страни. Хеликоптерът му се разруши на връщане от церемонията, напомня Българска телеграфна агенция.

dnes.bg/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР