Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция незабавно ще започне

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция незабавно ще започне
Коментари Харесай

Ердоган: Започваме възстановяването на 30 000 жилища

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция неотложно ще стартира възобновяване на 30 000 жилища в 10 града, разрушени от двете пагубни трусове, станали на 6 февруари.

В изявление пред кореспонденти след съвещание на кабинета, извършено в централата на Управлението за надзор при бедствия и повреди (AFAD) в столицата Анкара, президентът съобщи, че възобновяване ще стартира незабавно откакто приключат издирвателните и избавителните действия и бъдат разчистени руините.

" Турция ще продължи напъните за търсене и избавяне, до момента в който и последният оживял не бъде изваден от срутените здания ", сподели той.

Като приветства Администрацията за жилищно строителство на Турция (TOKI) за построяването на домове, които могат да устоят на земетресенията, той съобщи, че държавната организация ще построи домовете в границите на едногодишен проект.

Междувременно турският президент заяви, че след двете мощни трусове в югоизточната част на страната на 6 февруари са регистрирани 3 107 вторични труса. Той означи, че броят на починалите е достигнал 35 418 души. Над 105 500 души са били избавени от руините след земетресенията, а 13 208 души, потърпевши при бедствието, към момента се лекуват в болница. Президентът означи, че в зоната на земетресението дежурят 28 000 турски бойци и 250 000 души от публичния личен състав, които правят издирвателни и избавителни действия.

Повече от 175 000 палатки и 5400 контейнера са сложени в земетръсните зони за краткотрайно преселване на оживели от земетресението, чиито домове са били разрушени при бедствието.

Ердоган прикани за единение и взаимност и съобщи, че през днешния ден ще се организира взаимна акция за оказване на помощ в Турция, Азербайджан и Севернокипърската турска република (СКТР). Освен това съвсем всички огромни национални радио- и телевизионни оператори ще проведат акция за набиране на средства за потърпевшите от земетресението./БГНЕС

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР