Ентероколити, колиентерити, салмонелоза, ешерихия-коли и йерсиниоза. Това са само малка

...
Ентероколити, колиентерити, салмонелоза, ешерихия-коли и йерсиниоза. Това са само малка
Коментари Харесай

Морето ни посреща с букет от чревни инфекции

Ентероколити, колиентерити, салмонелоза, ешерихия-коли и йерсиниоза. Това са единствено дребна част от инфекциите, които върлуват по родното Черноморие сега. Горещото за юни месец време в допълнение усложнява ситуацията. 

Само за седмица здравните управляващи във Варна регистрираха забележителен растеж на заболелите със стомашни вируси.

Авария със разкъсан колектор, заустващ отпадни води от пречиствателна станция в Албена пък стана причина да се ограничи къпането в регионите на Кранево-цетрален плаж, Албена и Кранево-юг.

От районната здравна ревизия в Добрич предложиха на поданици и летовници да не влизат във водите на посочените курорти, до момента в който не излязат пробите на водата. Тя ще се изследва за вируси и бактерии, плъзнали след попадането на отпадни води в морето. 

Междувременно стана ясно, че единствено в границите на 7 дни са се нараснали случаите на чревни инфекции. Във Варна новорегистрираните са 70, за сметка на 50 през миналата седмица. Нетипичните за юни жеги в допълнение утежняват обстановката, напомнят инфекционисти и персонални лекари. 

В морската столица за периода 14.06.2024 година – 20.06.2024 година са регистрирани 47 лица със салмонелоза, 17 с ентероколити, трима с колиентерити, един човек е пипнал кампилобактер, един се е заразил с йерсиниоза, а различен се мъчи с кротавирусен ентерит. 

За да избегнете стомашните вируси, които протичат с повръщане, температура, диария, болки в стомаха и мощно главоболие, лекарите поучават да сте изключително деликатни с потреблението на храни от скотски генезис, предлагани на открито. Месо, изключително яйца, както и млечни - да са съхранявани на студено и при най-високи хигиенични правила.

Поглъщането на даже минимални количества нечиста вода пък може да ви повали за седмица. 

Най-уязвими са децата, при които ентеровирусите бързо водят до дехидратация. При обезводняване обезателно да се търси незабавна лекарска помощ, припомнят джипитата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР