Софийският градски съд пусна на свобода срещу 130 хиляди лева

...
Софийският градски съд пусна на свобода срещу 130 хиляди лева
Коментари Харесай

Съдът пусна на свобода Васил Божков срещу гаранция от 130 хил. лв.

Софийският градски съд пусна на независимост против 130 хиляди лв. парична гаранция предприемача Васил Божков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Според арбитър Иван Коев сумата е съразмерна на обвиняванията по отношение на него.

Самият Божков я дефинира " като обективна ".

Божков има още една парична гаранция по делото за антики в размер на 500 хиляди лв., само че не е импортирана поради запори по сметките му.

Бизнесменът е обвиняем по общо 3 каузи.

Последното, повдигнато му в края на април, е по досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, основана за осъществяване на изнудване, длъжностни и корупционни закононарушения. Освен Божков упрекнати са и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта. Според обвиняването в резултат на незаконната активност са нанесени вреди на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лв..

БГНЕС напомня, че през януари 2020 година Божков напусна България и се укри в Дубай, с цел да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинявания, сред които свързани с убийства, пране на пари, укриване на налози, обезчестяване и други По повдигнатите му обвинявания са разпитани над 200 очевидци, изпратени са 18 броя европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до 17 страни. На 26 август предходната година Софийският градски съд дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ за Божков, който се върна в България предходния ден. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лв.. Според прокуратурата от компютър с е-поща на Васил Божков излиза наяве, че " обвиненият е имал бизнес връзки с съветския жител Евгений Пригожин " (лидер на съветската частна войска " Вагнер ", умрял при неизяснени условия при авиокатастрофа след протеста му против Владимир Путин, бел. ред.) и редица други съветски жители, глобени след анексията на Крим. Според прокурорите Божков е подстрекател на длъжностни закононарушения с 300 обособени действия за над 500 млн., и против него има следствие за данъчни закононарушения и пране на пари в Молдова. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР