От данните на Министерството на земеделието и храните става ясно,

...
От данните на Министерството на земеделието и храните става ясно,
Коментари Харесай

Експерт отвори очите на България за месото и яйцата в Билла, Кауфланд и Лидл

От данните на Министерството на земеделието и храните излиза наяве, че наклонността да внасяме пилешко месо и яйца не е от през днешния ден. Традиционно даже внасяме доста пилешко месо, главно за предаботка.

“Въпреки че по комерсиалните мрежи може сами да видите охладено месо, което е импорт от Румъния, Унгария. В един общ европейски пазар това са естествени трендове, ние се надяваме да се среща и българско месо в прилежащите страни, което е безусловно обикновено ", сподели ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на " България заран ".

Ситуацията с вноса на месо и яйца обаче е тревожна. Гълъбов разясни, че когато те идват от трети страни, те са създадени при други условия. Така се появява нелоялна конкуренция.

“Точно в тази връзка са и нашите начинания да се употребява европейското законодателство и да се вкарат импортни квоти за месо от Украйна. Такава самодейност е поета за яйцата. Трябва да има предели ", добави специалиста в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гълъбов е на мнение продуктите от Украйна са нелоялна конкуренция, тъй като скапват комерсиалния баланс и най-много - цените.

" Стандартите са разнообразни, само че Европейската комисия позволи Украйна до пазара и това към този момент им даде независимост да оперират свободно. Яйца внасяме главно от Европейски Съюз, като се изключи 2024 година. Вносът на яйца от Украйна набъбна извънредно доста и поради това ние поискахме на импортни квоти ", акцентира ръководителят на Съюза на птицевъдите.

Яйцата от Украйна идват на много по-ниски цени. " Това са яйца от общоприети кафези, които са спрени от произвеждане в Европейски Съюз през 2011 година. Това е една от аргументите. Другата причина си е чисто комерсиална. С към 20% по-евтини са от нашите. Това е изцяло задоволително, с цел да основава проблеми на пазара. Цените на едро сега са към 0,18 лева за M и L размер ", разяснява Гълъбов.

Експертът добави, че страната ни е една от най-засегнатите от птичи грип. Инфлуенцата е нанесла доста вреди на кокошките носачки.

“При бройлерите имаме един изолиран случай, който беше релативно огромен, само че дребен на фона на нашето произвеждане. Но при кокошките загубихме 2 млн. птици за към 6 месеца. За Гърция изнасяхме доста яйца, само че спряхме износа, с цел да може яйцата да останат в България ", добави Ивайло Гълъбов.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР