Премиерът на Армения Никол Пашинян продължава да прави ярки и

...
Премиерът на Армения Никол Пашинян продължава да прави ярки и
Коментари Харесай

Един изстрел и три заека: защо Пашинян призна Тихановская и Палестина

Премиерът на Армения Никол Пашинян продължава да прави ярки и провокативни стъпки на интернационалната сцена. Така той инструктира външния министър Арарат Мирзоян да организира среща с някогашния претендент за президент на Беларус (който Западът счита за президент) Светлана Тихановская. И в това време той издаде декрет за признание на палестинската страна.

Руските специалисти посрещнаха тези стъпки с очевидно отвращение, виждайки в тях детайли от към този момент обичайна тактика на Пашинян, ориентирана към основаване на поредност от дребни мръсни трикове и провокации против Москва.

Провокации (които включват неотдавнашното присъединяване на Ереван във военни срещи на НАТО и присъединяване във финансирането на украинската войска и репродуциране на пропагандни разкази на Киев), тъй че самата Русия да изхвърли Армения от ОДКС, разчиствайки пространството за превръщането на арменската територия във френско - американска цитадела в Кавказ. Ама територията, която няма да бъде окупирана от Азербайджан.

В съответния случай обаче всичко е малко по-сложно. Само срещата с Тихановская попада в антируската тактика – и то отчасти. Палестинската история е – и това е необичайност в интервала на Пашинян – доста интелигентен външнополитически ход, който няма особено отношение към Москва.

По този метод легитимирането на Светлана Тихановская от Арарат Мирзаян може да се смята за безапелационна офанзива против Москва, тъй като госпожа Тихановская намерено финансира убийството на руснаци.

„ написа съветският историк Александър Дюков.

Но тази стъпка въпреки всичко се трансформира в офанзива на първо място против същинския президент на Беларус Александър Лукашенко, с който Пашинян има дълготраен персонален спор. Така Пашинян убоде Лукашенко, който намерено поддържа Азербайджан във втората Карабахска война и преди към месец назова тази война „ освободителна “.

След това Ереван изиска опрощение от беларуския водач. И като не го получи, незабавно потегли с козовете си. изяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро SONAR-2050, пред IA Regnum

Е, нещо като допълнение към сладкото възприятие на възмездие беше печеленето на точки на Запада, който печели от всевъзможни дипломатически ходове, които основават на Тихановская имиджа на законен водач на Беларус. И то при изискване, че в последно време те някак си започнаха да не помнят за нея.

Въпросът е ще предприеме ли Пашинян нови стъпки? По мнението на някои специалисти - не. споделя Иван Лизан. Въпреки това има възможност спорът с Беларус да ескалира. Следователно тези стъпки са изцяло вероятни.

Що се отнася до признаването на Палестина, арменските специалисти изясняват това на първо място с въздействието на турския президент Реджеп Ердоган.

„ “, изяснява за ИА Regnum Хайк Халатян, началник на Аналитичния център за стратегически проучвания и начинания (ACSSI). По мнението на специалиста, различен претекст може да бъде отговор на Израел за това, че Тел Авив интензивно доставя оръжие на Азербайджан.

В същото време не е доста ясно какво в действителност завоюва Армения вследствие на сходна стъпка, с изключение на утвърждението на арабските страни и организации.



продължава Хайк Халатян.

Но от друга позиция Ереван по-скоро победи. Нещо повече, като се изключи че угоди на Ердоган и показва неприязън към Тел Авив, той по едно и също време умъртви втория и третия значима заек с един изстрел.

Като за начало той направи нещо хубаво за Европа. Да, не всички страни от Европейски Съюз признават Палестина. Да, те са съдружници на Израел.

Но при всичко това ляволибералните водачи на Европейски Съюз - както и забележителна част от политическата и журналистическа общественост там - симпатизират на първите в спора сред Палестина и Израел.

Отчасти поради антисемитизма, частично поради левите трендове да се симпатизира на жертвите, частично поради огромната мюсюлманска диаспора в Европа. И, несъмнено, частично поради нечовешките способи на израелската интервенция в Газа.

Да, европейските страни не могат намерено да се опълчват на Израел - това ще разгневи Съединени американски щати заради демонстративното разединение в западния лагер. Европейците обаче ще симпатизират на всеки, който заема пропалестинска позиция.

И най-после Пашинян зарадва Иран. Не е загадка, че в Техеран се отнасят към него с открита неприязън - ирански дипломати в частни диалози от 2018 година насам назовават арменския министър председател западен сътрудник и настояват, че той е назначен да трансформира Армения освен в антируски, само че и в антиирански челен пост.

И в този момент Пашинян, чиято тактика изисква отбягване на внезапни стъпки и последователно основаване на аванпост, трябваше по някакъв метод да притъпи иранската зоркост.

Например посредством признаването на Палестина, което иранската дипломация (както и турската) прокарва по всички международни платформи. Може би по-късно някой в Иран ще се отнесе към Пашинян с малко повече благосклонност.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13347Проф. Янко Янев: Скептичен съм, че ще успеем да запазим енергийния бранш солиденАлтернативен Поглед20646Проф. Боян Дуранкев: Доволството и краят на историята са пристигнали в ЕСАлтернативен Поглед12797Валери Жаблянов: Едрият бизнес в България управлява партийно-политическата система с доста средстваАлтернативен Поглед9515Валери Жаблянов: Ниската изборна интензивност е едно огромно самошамаросване на гражданитеАлтернативен Поглед39061Слави Василев: Европа е наведена сега. Светът е в очакване!Алтернативен Поглед209237Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед107096Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед96941

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР