Държавите-членки на Европейския съюз приеха първото европейско законодателство за борба

...
Държавите-членки на Европейския съюз приеха първото европейско законодателство за борба
Коментари Харесай

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Държавите-членки на Европейския съюз одобриха първото европейско законодателство за битка с насилието над дами, съобщи Агенция Франс Прес.


Този текст изключва изнасилването заради неналичието на единодушие за общо определение.

Европейският парламент към този момент даде зелена светлина на директивата през април. Това публично приемане от Съвета на Европейски Съюз е последната законодателна стъпка.

Текстът криминализира на европейско ниво осакатяването, насилствените бракове, шерването на интимни изображения без единодушието на засегнатите и кибертормоза. В него се дефинират минимални санкции от 1 до 5 години отнемане от независимост според от закононарушението.

В директивата се плануват утежняващи условия - да вземем за пример когато жертвата е дете, брачна половинка или някогашна брачна половинка - за които се плануват по-тежки санкции.

Тя също по този начин има за цел да улесни подаването на сигнали за принуждение до съответните органи.

" Насилието над дами и домашното принуждение са трайни закононарушения. Този закон ще подсигурява на ниво Европейски Съюз, че причинителите ще бъдат строго наказвани и че жертвите ще получат цялата поддръжка, от която се нуждаят ", разяснява белгийският министър на правораздаването Пол ван Тигелт, чиято страна ръководи Съвета на Европейски Съюз.

Текстът е предмет на интензивни полемики от месеци, изключително по въпроса за правното определение на изнасилването, което е друго в обособените страни от Европейски Съюз.

В член 5 от плана, показан от Европейската комисия през март 2022 година, се предвиждаше определение на изнасилването, учредено на неналичието на единодушие. Европейският парламент и страни като Белгия, Гърция, Италия, Люксембург и Швеция са съгласни с това определение.

Но десетина страни членки, измежду които Франция, Германия и Унгария, се опълчиха на включването на изнасилването в законодателството с аргумента, че Европейски Съюз няма пълномощия в тази област и че текстът рискува да бъде анулиран от европейските съдилища при положение на обжалване.

" Бихме желали тази инструкция да бъде малко по-амбициозна ", призна испанският министър на равенството Ана Редондо, когато дойде на среща в Брюксел. Въпреки това тя счита, че законодателството е " добра насочна точка ".

Държавите членки ще разполагат с три години, с цел да транспонират директивата в националното си законодателство. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР