До 19 нарасна броят на жертвите при в предимно мюсюлманския

...
До 19 нарасна броят на жертвите при в предимно мюсюлманския
Коментари Харесай

Броят на жертвите при атаките в Дагестан продължава да расте

До 19 набъбна броят на жертвите при в най-вече мюсюлманския район на Русия Дагестан , оповестява " Ройтерс ".

Въоръжени мъже с автомати направиха координирани набези в два от най-важните градове на републиката.

Те нахлуха в православна черква и синагога в античния град Дербент през вчерашния ден вечерта, подпалиха икона в църквата и убиха 66-годишния православен духовник Николай Котелников.

В каспийския град Махачкала, на към 125 км на север, нападателите стреляха по пост на Пътна полиция и нападнаха черква.

Около катедралата " Успение Богородично " в Махачкала избухнаха престрелки и тежка автоматизирана пукотевица се разнасяше до късно през нощта.

До момента никой не е поел отговорност за нападенията. Следственият комитет на Русия заяви, че са убити 15 служители на реда и четирима цивилни. Най-малко петима нападатели са били премахнати.
 Кърваво нахлуване против черква и синагога в Дагестан Обновена
Кърваво нахлуване против черква и синагога в Дагестан

Нападателите са убити, а синагогата даже е била запалена

" Това е драматичен ден за Дагестан и за цялата страна ", съобщи регионалният шеф Сергей Меликов.

Той уточни, че непознати сили са взели участие в подготовката на офанзивата, само че не даде детайлности.

" Това е опит да се разцепи нашето единение ".

Дагестан разгласи тридневен печал.

Президентът Владимир Путин, който от дълго време упреква Запада, че се пробва да разпали сепаратизма в Кавказ, към момента не излязъл с коментар по случая.

Дагестан е най-вече мюсюлманска република в Северен Кавказ в Русия. Тя е комбинация от етнически групи, езици и райони, които живеят в сянката на кавказките планини сред Каспийско и Черно море.

Атаката против християнски и еврейски храмове провокира опасения, че Русия може да е изправена пред нова ислямистка опасност единствено три месеца след смъртоносната офанзива в Москва.

При офанзивата в Москва бяха " Ислямска страна " пое отговорност за атентата.

През октомври, след експлоадирането на войната в Газа, бунтовници, развяващи палестински флагове, вилняха на летището в Махачкала в търсене на еврейски пасажери на полет, идващ от Тел Авив.

Външното министерство на Израел заяви че синагогата в Дербент е била опожарена до основи и е стреляно по втора синагога в Махачкала. Предполага се, че по това време в синагогата не е имало богомолци.
 Руски народен представител от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите набези
Руски народен представител от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите набези

В кавказката република е въведено военно състояние

Дербент, един от най-старите трайно обитаеми градове на земята, е дом на антична еврейска общественост и обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Според правоохранителните органи двама синове на ръководителя на региона Сергокала в централен Дагестан са измежду нападателите и са били арестувани от следователите.

24-26 юни са оповестени за дни на печал в Дагестан, като знамената са свалени на половина и всички развлекателни събития са анулирани.

Руската империя се разшири в Кавказ в края на XVIII и началото на XIX век, само че протестът след рухването на Съветския съюз през 1991 година докара до две войни.

През август 1999 година чеченският войник ​​Шамил Басаев поведе бойци в Дагестан в опит да оказват помощ на дагестанските уахабистки фундаменталисти, предизвиквайки огромна бомбена акция от съветската войска преди Втората чеченска война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР