Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че има възможност за

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че има възможност за
Коментари Харесай

Готвят размяна и за затворници в Крим

Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че има опция за втори стадий на замяна на пандизчии с Москва, в това число и за тези украинци, които се намират в Крим.

Ние ще работим доста съществено за това и то не става дума за години, а доста бързо,  в скоро време, сподели Зеленски, представен от съветските и украински медии.

Изказването му стана минути след в Киев кацна самолетът, който докара в родината 35 пандизчии от Русия. Историческата замяна на пленници завърши през днешния ден сполучливо откакто кацна в Москва и машината с 35 руснаци от пандизите в Украйна.

Още сутринта бе обявено, че Зеленски е издал декрет, с който са помилвани руснаците, измежду които и три дами.

Обменът сред Русия и Украйна е по формулата " 35 за 35 ". Преговорите по освобождението на украинците стартира в края на юни, когато Зеленски изиска от Путин да върне вкъщи задержаните от Керченския залив. В подмяна Путин изиска Зеленски да направи първата крачка във връзка с освобождението на Кирил Вишински, основният редактор на Россия Сегодня, част от РИА Новости. В края на август журналистът беше освободен от пандиза, а 10 дни по-късно започва и историческата замяна.

Освен Вишински, който прекара 470 дни в ареста, Украйна е освободила и Владимир Цемах, обвързван със сваления пътнически аероплан МН17, а също по този начин военнослужещите Максим Одинцов и Александър Баранов.

Украйна пък си върна 24-мата моряци, арестувани поради случая в Керченския залив предишния ноември. Сред освободените са и режисьорът Олег Сенцов, който беше наказан на 20 година затвор от съветски съд по обвинявания в тероризъм, както и наказаният в Русия за шпионаж Роман Сущенка.
Двама други украински пандизчии пък бяха най-голямата ябълка на раздора – Николай Крпюк и Станислав Клиху, обвинении за военните дейности в Чечня през 90-те години на предишния век.След размяната, украинските моряци бяха настанени във военна болница в Киев, Зеленски организира телефонен диалог с Путин, който разяснява обстановката като „ хороший шаг ”, международните водачи, отпред с американският президент Доналд Тръмп приветстваха интервенцията. А основният редактор на РИА Новости Димитрий Киселев съобщи, че това е най-щастливият ден за медията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР