Екип от учени е създал малък роботизиран екзоскелет, който може

...
Екип от учени е създал малък роботизиран екзоскелет, който може
Коментари Харесай

Създадоха семена-роботи, които се самозасаждат

Екип от учени е основал дребен роботизиран екзоскелет, който може да носи семена и за се самозасажда в почвата. Десетки от дребните устройства биха могли един ден да бъдат употребявани за доста по-лесно, по-ефективно въздушно засяване на култури или даже нови гори.
На какво се базира робота?
Малкият робот е учреден на действително действителен в природата образец. Всяко семе от растението див овес (Avena sterilis) е обхванато в обвивка с две дълги рамена, известни като сестрински осили, които стърчат към единия край.

Когато семето падне върху почвата, откакто е било освободено от растението, влагата, всмукана от тази почва, кара остите да се усукват и въртят, натрупвайки еластична сила в себе си. Когато тази сила ненадейно се освободи, заостреният различен завършек на семето се забива надолу в почвата. След това обърнатите обратно косми по външната страна на обвивката оказват помощ на семето да се засади.
Иновацията
Изследователи от Istituto Italiano di Tecnologia (Италиански софтуерен институт) и немския университет във Фрайбург се заеха да копират този механизъм в устройство, което може да се употребява за снабдяване на семена от съвсем всевъзможен тип.

Резултатът е малко нещо, наречено HybriBot.

В сърцето на бота е семето (и малко тор), което се капсулира в дребна капсула, направена от брашно и вода. След като тази капсула изсъхне, тя се покрива с тъничък пласт етилцелулоза - водонеразтворим екологичен биополимер, постоянно употребен за следено освобождение на торове в почвата.

Вместо да употребява синтетичен еквивалент на сестринските сенници, HybriBot просто употребява действителни осили, взети от същински семена от див овес. Той също по този начин включва същински косми от люспите на овесени семена.

Заедно със семето, роботът тежи 60 мг, което е почти три пъти повече от тежестта на естествено семе от див овес.

Въпреки че индустриалният развой може да звучи много объркващо и постепенно, откривателите споделят, че автоматизираните роботизирани системи за сглобяване би трябвало да разрешат стотици хиляди HybriBots, заредени със семена, да бъдат създадени бързо и на ниска цена. Най-важното е, че роботите са биоразградими в околната среда и не са токсични за животните, които могат да ги изядат.

В извършените до момента проби ботовете сполучливо са употребявани за засаждане на семена от растения като домати, цикория и върбова билка в почва, глина и пясък.

Смята се, че благодарение на робота могат бързо да се засаждат освен огромни ниви, само че и цели гори.

Доклад за изследването, ръководено от Барбара Мазолай и Изабела Фиорело от Италиански софтуерен институт, беше оповестен неотдавна в списание Advanced Materials.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР