През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха

...
През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха
Коментари Харесай

Полина Стойкова: Моментът е подходящ за продажба на жилище

През 2022 година растежите на цените на имотния пазар бяха рекордни, само че темповете към този момент се успокояват.

Наблюдава се иотдръпване на част от купувачите, защото цените към този момент доближиха равнища, недостъпни за доста хора.

Това съобщи в рубриката " Портфейл " на Дарик радио изпълнителният шеф на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Другият развой, който към този момент се разпростира, е повдигането на лихвените проценти, въпреки че в България това към момента не се усеща толкоз мощно. През идната година обаче се чака и тук то да окаже въздействие.

По думите ѝ, пандемията от COVID-19 е отключила развой, който подтиква търсенето и бързото подписване на покупко-продажби.

" Миналата година имаше растеж сред 20% и 30% от размера на покупко-продажбите. Но беше ясно, че тази наклонност рано или късно ще завърши ", съобщи специалистът, допълвайки, ченастоящият миг е доста добър за продажба, защото цените се намират на най-високите си равнища за последните 15 години.

" Недостатъчното предложение беше един от главните мотори на този напредък, защото по време на пандемията някои от продавачите се изтеглиха от пазара, а част от плановете за ново строителство се забавиха.

При новото строителство покупката " на зелено " към момента е единствената алтернатива, защото плановете в напреднал стадий на създаване са съвсем разпродадени или изборът не е изключително огромен ", съобщи Стойкова.

По думите ѝ,жилищата у нас се продават приблизително за към 30 дни след издание на обявата, като има и такива, които се осъществят в границите на 2-3 дни. Предлагането обаче, съгласно нея,все още не е задоволително -особено на вторичния пазар, на който се оферират подготвени обзаведени жилища.

На въпрос дали може да се повтори в избрана степен имотната рецесия от 2008 година, Стойкова отговори, че това е доста малко евентуално, защото обстановката все още е доста по-различна.

Тя уточни като образец равнищата на приходите, които през днешния ден са доста по-високи, в сравнение с бяха преди 14 години и макар че цените на парцелите се приближават до тези от 2008 година, а на някои места даже ги надминават, съпоставени със междинната заплата, те са доста по-достъпни, в сравнение с тогава.

През 2008 г.са били нужни три междинни месечни заплати за покупка на един квадратен метър жилища в София, в този момент е нужна малко повече от една заплата, сочат данните на Bulgarian Properties.

" Показателно е, че тази година се промени фрапантно профилът на закупуваните жилища. Докато пандемията накара купувачите да търсят по-големи жилища -тристайни и четиристайни жилища, тази година се вижда внезапно увеличение на интереса към двустайните жилища.

Над 70% от покупко-продажбите са точно с подобен вид парцели. Това е индикация, че огромна част от тях се купуват с капиталова цел ", разяснява Полина Стойкова.

Когато става въпрос за инвестиция, се търсят главно парцели в огромните градове, най-много София, Пловдив, Варна и Бургас. По отношение на селските парцели, специалистът означи, че се следи прочут отлив на купувачи, спрямо взрива на интереса към този вид жилища по време на пандемията.

Що се отнася до ваканционните парцели в курортите, те се купуват главно за лично прилагане, защото дават опция за удължение надлежно на летния или зимния сезон.

" Тази година те претърпяха същински подем. В Слънчев бряг и района видяхме рекордикакто в броя на подписаните покупко-продажби, по този начин и при цените. Цяло десетилетие там парцелите се продаваха за към 500 евро на квадратен метър, до момента в който сега към този момент се търгуват на към 700 евро ", съобщи Стойкова.

По отношение на наемите също се следи известно повишаване на цените, разяснява изпълнителният шеф на Bulgarian Properties. То обаче е в границите на 10-15% и е по-скоро възобновяване от спада по време на пандемията.

Полина Стойкова предвижда, че през 2023 г.цените ще се успокоят и темповете на повишаване ще се забавят. Спад на цените обаче, съгласно нея, е доста малко евентуален, защото, с цел да се случи, би трябвало да станем очевидци на по-сериозен стопански потрес, като растеж на безработицата, внезапен скок на лихвените проценти, криза или спад на приходите, само че в близко бъдеще сходни сюжети не се обрисуват.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР