През 2017 година Пловдив кандидатства пред Кохезионния фонд с проект

...
През 2017 година Пловдив кандидатства пред Кохезионния фонд с проект
Коментари Харесай

За да дишаме с пълни гърди

През 2017 година Пловдив кандидатства пред Кохезионния фонд с план за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Какво промени към този момент осъщественият план? Как въздейства въздухът в София на елементарния човек и това ли е повода да бъдат основани различни разновидности за мониторинг на чистотата на атмосферния въздух, който всички ние дишаме? Как живеят и какво споделят хората с алергични проблеми?

·

Според Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха води до сериозен риск за здравето на хората в Европейския съюз (ЕС). Фините прахови частици, азотният диоксид и тропосферният озон са замърсителите на въздуха, които предизвикват близо 400 000 преждевременни смъртни случаи . Жителите на огромните градове като София са изключително уязвими. София от години се бори със нечистия атмосферен въздух. Един от главните проблеми, свързани със замърсяването в столицата, са транспорт на замърсен въздух извън и замърсяващите дърва и въглища, с които се отоплява огромна част от по-бедното население на града. Други виновници за замърсяването са непочистените улици, запрашаването при строителни действия, паркирането в зелените площи  и старите коли, които карат по-голямата част от софийските поданици. Според еколога и общински консултант Тома Белев да се мие три или четири пъти в годината е безусловно незадоволително.

Приложение за качество на въздуха

Петър Живков е основател на приложението за качеството на въздуха. От дете е с респираторни проблеми, като това е и един от факторите за основаване на приложението, което дава информация в действително време за чистотата на въздуха. Приложението обобщава и синхронизира данните за качеството на въздуха, има над 50 000 сваляния и географски са ситуирани в над 70 страни. Финансират всичко със лични средства, стигат до пазара без финансиране от страната или вложители.

Стефан Димитров и Николай Лучев основават плана  Airbg.info през февруари 2017 година Тяхната цел е да обединят жители в построяването на мрежа от станции, измерващи замърсяването на въздуха в разнообразни обитаеми места в България и съумяват. Днес организацията наброява повече от 1500 души, а измерващите станции в страната са над 1300. Само в София датчиците на Airbg.info са близо 300, а общинските са към 22.

Пунктове за мониторинг

На територията на Столична община има седем пункта за мониторинг – 6 автоматизирани измервателни станции (АИС) и един ръчен пункт (РП) за мониторинг: АИС „ Дружба “ се намира в ж.к. „ Дружба “; АИС „ Надежда “ се намира в ж.к. „ Надежда “; АИС „ Павлово “ се намира в ж.к. „ Павлово “; АИС „ Младост “ се намира в ж.к. „ Младост “; АИС „ Хиподрума “ се намира в ж.к. „ Хиподрума “; АИС „ Копитото “ се намира в двора на кулата на Копитото; районна прокуратура „ Гара Яна “ се намира в с. Яна.

През 2019 година максимален брой превишения на средноденонощната норма (СДН) за ФПЧ10 са регистрирани в АИС Надежда – 65, следва АИС Хиподрума – 43, Павлово – 37.

През 2020 година максимален брой превишения на СДН за ФПЧ10 са регистрирани в АИС Надежда – 58, следва АИС Хиподрума и АИС Павлово – 48, АИС Младост - 41. (Допустимият брой превишения на СДН за ФПЧ10  за една календарна година е 35).

По данни на Изпълнителната организация по околна среда - през 2019 година и 2020 година в пунктовете на територията на София средногодишната норма (СГН) не е превишена. СГН за ФПЧ10 е 40µg/m3.

Всички автоматизирани станции в София работят в непрестанен режим на работа (24 часа), като данните от тях посредством система за транспорт на данни в действително време постъпват в Регионална инспекция за опазване на околната среда София и в Изпълнителна агенция по околна среда, където се намира Националната база данни за качество на атмосферния въздух. Данните от тях се отразяват в ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух.



В ръчния пункт за мониторинг на въздуха „ Гара Яна “ се наблюдават равнищата на ФПЧ10, кадмий, олово и полициклични ароматни въглеводороди, като пробовземането е с дълготрайност 24 часа. Поради естеството на методите за пробовземане и разбор, данните от него не са налични в действително време и не се включват в ежедневния бюлетин.

Алергиите в резултат на мръсния въздух

Една от аргументите за отключване на алергии е мръсният въздух, който дишаме, безапелационен е алергологът акад. Богдан Петрунов. Алергиите заемат 4-то място измежду хроничните болести в международен мащаб . Между 30-40% от популацията е наранено от казуса. Според водещия експерт в региона на имунологията акад. Богдан Петрунов - главните причинители на алергиите са две - по генетичен път и нечистата околна среда, радиационен декор, и замърсен въздух.

Според пулмолога доктор Ангел Гозманов, шеф на Военномедицинска болница в Пловдив, надълбоко и с цялостни гърди се диша, когато въздухът е чист: „ Човек диша с цялостни гърди в действителност когато се усеща здрав. Тогава придвижването на въздуха, обмяната на веществата - на кислорода, на въглеородния двуокис в белия дроб - става обикновено “.



2007-2011 година Пловдив попада в ранглиста по неприятно качество на въздуха

В интервала 2007-2011 година Пловдив попада на челно място в Доклад на Европейската организация по околна среда като град с най-лошо качество на въздуха на остарелия континент по централизация на фини прахови частици . Това e повода правозащитниците от Асоциацията за европейска интеграция и права на индивида през 2011 година да заведат Колективен иск против община Пловдив, споделя юрист Михаил Екимджиев:

„ Оправданията от страната на локалните управляващи беше – виждате ли, Пловдив е на дъното на Тракийската равнина и има относително малко вятър, относително малко дъжд и по тази причина е замърсен. Та по тази причина бяхме шокирани и си дадохме сметка, че от нас като жители и правозащитници в най-голяма степен зависи да предприемем някакви дейности за самоотбрана на нас, и децата ни “.

В завеждането на желае се включва и организацията „ Бизнесът за Пловдив “, чиито ръководител по това време Любозар Фратев е и общински консултант:

„ Към делото се причислиха над 100 жители, като ние нямахме никакви финансови искания към общината и нашето искане към съда беше да задължи Община Пловдив в границите на 6 месеца – въпреки че и ние разбирахме, че това е прекомерно къс период -  да предприеме ограничения за възстановяване на качеството “.

Проектът по Кохезионния фонд

Откъде идва замърсяването? Кое му въздейства и какво провокира наднормените индикатори? За да отговори на тези въпроси и да начертае по-късно проект с ограничения за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в Пловдив, през 2017 година общината кандидатства с план по Кохезионния фонд на Европейски Съюз. Директорът на общинската Дирекция Екология  инж. Вяра Колева споделя, че общата стойност на плана е 83 886 лв., от които 71 330 лева идват от Кохезионния Фонд, а останалите са национално съфинансиране.

„ Целта беше правенето на една комлексна настояща Програма за качеството на атмосферния въздух. Първоначално се събира информация освен за качеството на въздуха от пунктовете за екран, а и за броя на колите, какъв брой от настилката е изменена, по какъв начин се трансформира във времето почистването на платната. След това се прави инвентаризация на излъчванията по браншове, като задачата е да разберем всеки от тях с какъв принос е в замърсяването на атмосферния въздух “. 

Посочване на замърсителите

Експертите, които работят по плана, откриват, че максимален принос – над 60% в замърсяването на въздуха - е отоплението на дърва и въглища .  30 на 100 - транспортните средства . Следват индустрията и строителството . На тази база се създават ограничения за възстановяване на въздуха, които са подредени в План за деяние със период от 2018 до 2023 година.



Мерките за възстановяване качеството на атмосферния въздух

За преодоляване на най-сериозния замърсител се планува семействата със замърсяващо отопление да го подменят. 13 млн. лв., планувани за това обаче са отвън плана, финансиран от Кохезионния Фонд.

„ Вижда се едно надграждане на политиката - към този момент вървим към финансиране на част от дейностите, които са произлезли като нужда от тази стратегия “, разяснява инж. Колева. По думите й до момента над 1000 семейства са подали заявки за промяна на печките си . Ефектът ще се усети, когато тази замяна приключи.

Но ограниченията, свързани с понижаване на излъчванията при трафика, към този момент стартират да работят. Освен обезпечаване на повече места за паркиране и замяна на пътната настилка, от голямо значение се оказва, и метода на разчистване на улиците – все по-малко ръчно, и от ден на ден машинно.

Резултатите

„ До 19 % имаме осъществяване надпланово. Декарите, които нарастват за поддържане, са в границите на 1-1,5%. Автомобилният парк, който употребяват предприятията, също се усъвършенства - в  момента са с мотори Евро 5, Евро 6. Това води над 50% понижаване на приноса от тяхното замърсяване. От 2018 до 2020 година подобрението на ФПЧ е към 2,8%, а за азотните – към 2,2% единствено от автомобилния парк на Оперативна програма „ Чистота “, показва еколог номер 1 на Пловдив.

Започват да се облекчават и транспортните схеми в града, в ход са и политиките на национално равнище за освобождение от налог МПС на притежателите на електрически автомобили, както и за по-нисък налог на по-екологичните коли. А тази година Пловдив се чака да вкара и зона с ниски излъчвания. Към всичко това се прибавят и залесителните ограничения.

Върху третия по ред замърсител – индустрията – надзор реализира локалната екоинспекция. А резултатът от гражданската интензивност тъкмо по тази тематика е публикуването на отчетите и в уеб страницата на общината. „ Това е процедура от 2018 година, произлязла като нужда от програмата “, показва инж. Вяра Колева.

Пак в уеб страницата на общината по ежедневните бюлетини за чистотата на въздуха може да се проследят в детайли и резултатите от всички тези ограничения, а Христо Ангелов от Регионалния клон на Агенцията по околна среда удостоверява: „ Постепено имаме понижаване броя на дните, в които има превишение на пределно допустимите правила на ФПЧ “.

В резюме, Кохезионният план, приключил през 2018-та година,за основния еколог на Община Пловдив инж. Вяра Колева е сполучлив. „ Дирекция „ Екология “ и политиките, кото би трябвало да организира, към този момент са чути от всички други дирекции “, споделя тя.



След плана продължава гражданският надзор

Но тъкмо тъй като качеството на въздуха не е константа, предприемачът и държавник Любозар Фратев предлага: „ Правят се нови улици, булеварди - по тях да се засаждат дървета “.

Правозащитникът Михаил Екимджиев е безапелационен в изгодата от продължаващ цивилен надзор: „ Трябва в действителност радикална смяна и в хората, и в целите на ръководството “.

А повода всички тези старания да продължат, съгласно доктор Ангел Гозманов е, че „ чистият въздух в огромна степен дефинира действието на целия организъм “.

Европейски Съюз продължава да финансира през разнообразни стратегии и фондове политики, които обезпечават по-чист атмосферен въздух. У нас се работи и по признатата през 2019 година Национална стратегия за възстановяване качеството му, чийто бюджет до 2024 година е 700 млн. лева Продължават еко-програмите и проектите и на районно равнище, включително в София и в Пловдив. Всичко това с една цел – с цел да дишаме с цялостни гърди!

Този план е финансиран с поддръжката на Европейската комисия. Тази обява отразява единствено възгледите на създателя и Комисията не може да носи отговорност за каквото и да е потребление на съдържащата се в нея информация.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР