Премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е най-доброто,

...
Премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е най-доброто,
Коментари Харесай

Хвалят модела на Ананиев за Здравната каса

„ Премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е най-хубавото, което може да се случи. Това ни дава опция да избираме къде да дадем парите си, дава ни опция да избираме кой да отбрани правата ни по време на лекуване и в случай че не сме удовлетворени, да можем да го сменим. Нещо, което в този момент не можем да създадем. Това в действителност ни слага в центъра на здравната система “. Това сподели пред БНР Стойчо Кацаров , ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. В началото на седмицата министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа концепцията си за нов здравен модел. Едно от предложенията е частни застрахователни фондове да се конкурират с НЗОК за главния пакет на лекуване, който се покрива от наложителната вноска от 8%.

„ В центъра на здравната система сега са шефовете на НЗОК и на Министерството на здравеопазването. Те са овластени да вземат решенията. Давайки ни опция да избираме, те ни овластяват “, разясни Кацаров.

Очакванията на Стойчо Кацаров са, че парите, които дейно се употребяват за лекуване, ще се усилят доста в съпоставяне със в този момент: „ Фондът може да реализира облага, в случай че пациентите, обезпечени при него, са удовлетворени. Затова фондът е мощно заинтригуван от това пациентите да са удовлетворени, а те ще са удовлетворени, в случай че той по най-ефективния метод употребява парите за тяхното лечение… Фондовете са заинтригувани да наблюдават разходвам на всяка една стотинка, тъй като ще си изгубят клиентите, а в случай че си изгубят клиентите, няма да имат облага и ще си изгубят вложенията. Сега управлението на Здравната каса и добре, и неприятно да ръководи, няма да загуби нищо “.

Кацаров добави: „ Ако един доктор или лечебно заведение не дава добра здравна помощ, фондът няма да подписа контракт с него, с цел да отбрани интереса на пациентите си. Сега НЗОК подписва контракт с всички, даже и с тези, които не дават качествени услуги “.

„ Дейностите, които ще се покрият след демонополизацията на НЗОК със настоящия финансов запас, ще станат повече, в сравнение с са сега. Става дума за главния пакет. В момента ние доплащаме половината от здравната помощ, която получаваме, без значение дали я назоваваме главен или различен пакет. Ще доплащаме по-малко, в случай че се демонополизира Касата поради по-ефективното разходване на средствата… Очаквам приходите от здравни вноски да се усилят “, сподели още Стойчо Кацаров.

По думите му днешните районни диспропорции с лечебните заведения ще отпаднат при новия модел, тъй като „ диспропорциите са резултат от монопола “.

 „ Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел, който се опитахме да въведем през 2006 – 2007 година - по същия метод с разтрошаване на монопола на НЗОК, с въвеждане на здравни фондове. Тогава не успяхме по същите аргументи, по които и в този момент този модел няма да успее. Защото България е дребна страна с доста малко пари. Няма друга страна в Европа, която да има толкоз малко финансови средства, вложени в опазването на здравето “. Това пък разяснява проф. Радослав Гайдарски , някогашен министър на опазването на здравето, част от управлението на Българска социалистическа партия.

Проф. Гайдарски изрази терзание, че може да настъпи регионализация в опазването на здравето и фондовете по-скоро ще лимитират пациентите в избора им къде да се лекуват, а няма да им дадат свободата, която имат в този момент: „ Това, което се предлага сега, няма да усъвършенства опазването на здравето като организация и като метод на работа в системата… Най-положителното, което предлага министър Ананиев е, че не вкарва, не споделя – ето в този момент започваме по този метод, а предлага една концепция, която ще се разисква “.

„ Системата може да се усъвършенства единствено с увеличение на парите в Здравната каса - здравната вноска да стане най-малко 10%. Всички би трябвало да бъдат равнопоставени - тези 8% в този момент се вземат единствено от към 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава задоволително, всички държавни чиновници би трябвало да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличение на парите в НЗОК. Трябва да има и непоколебим надзор на разходване на парите “.

 „ Митът, че страната не заплаща здравните вноски, е некоректен… Не е проблем приходната част и 8% здравна вноска, а успеваемостта на систематизиране и консумиране на разноските. Преди да стартираме дебата за приходната част, която сега е уредена, би трябвало да стартираме дебата по какъв начин се разпределя салдото в разноските. И другият значим миг са средствата, които отиват отвън здравните вноски в здравната система – по какъв начин те да се изсветлят и да се вкара ред в техния размер, обсег, тип и стойности, които се заплащат от хората “. Това сподели Жени Начева , зам.-министър на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК.

Начева акцентира, че „ успеваемостта на системата би трябвало да стартира от преоценка на разноските и салдото в разноските сред обособените посоки на медицината, които се заплащат “.

„ Категорично няма да променяме главния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат сега, в необятния набор здравноосигурителни действия, които Касата заплаща... Едно от наложителните претенции, които ще бъдат отправени към фондовете, ще бъде да имат териториален обсег и диверсификация на територията на цялата страна ", акцентира Жени Начева и добави:

„ Промяната в цените на клиничните пътеки и разбор започваме още тази година, тъй като следва сключването на Национален рамков контракт. Тази работа минава и през оценка и разбор на дейностите на лечебните заведения, тъй като цената на една и съща услуга на територията на цялата страна в разнообразни лечебни заведения от време на време е прекомерно друга. Преостойностяването на клиничните пътеки е нещо належащо “.

Начева изрази подозрение фондовете да изпаднат в несъгласие с клиентите си, в лицето на пациентите, и с избора им на персонален доктор:

„ Водещ ще бъде изборът на пациентите. Затова не смятам, че фондовете ще позволен да бъдат в несъгласие с клиентите си, като не са избрали при тях да бъде съответният общопрактикуващ доктор. Личните лекари са дефицитни в цялата страна и доста деликатно ще проучваме механизмите за подписване във фондовете на контракти на равнище първична здравна помощ “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР