Майстори на баницата ще мерят сили тази неделя в станалия

...
Майстори на баницата ще мерят сили тази неделя в станалия
Коментари Харесай

Майстори на баницата ще мерят сили в Марково

Майстори на баницата ще мерят сили тази неделя в станалия обичаен Фестивал на баницата, който се провежда за трета поредна година от кметството на село Марково, община „ Родопи “, взаимно с Народно читалище “Алеко Константинов-1907 “. Той е с конкурсен темперамент и регламентът му е извънредно демократичен, защото в него могат да вземат участие без ограничавания хора от всевъзможни възрасти и от всички краища на България.

Всеки фен на обичайното българско тестеното печиво може да си избере за присъединяване една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница. „ Надяваме се да опитаме все по-рядко приготвяните зелник, пататник и лучник, с които нашите предшественици са израснали “, разяснява кметицата на селото Десислава Терзиева.

Баниците ще бъдат оценени от жури от експерти и ценители. Заявки за присъединяване ще се одобряват в читалището на село Марково. Прясно опечените баници ще се одобряват в деня на Фестивала от 10,00 до 12,00 ч., след което ще бъдат предадени в ръцете на способеното жури за оценяване. Осигурени са награди и в трите кагегории. „ Елате дружно да съхраним българските обичаи и усет “, канят уредниците от Кметство Марково и НЧ „ Алеко Константинов – 1907 “.



Дегустацията на баниците ще се случва на фона на петото издание на фолклорния фестивал „ На площада, за колана “. Неговата стратегия стартира в 11,00 ч. на площада пред читалището. През предходната година танцовият конгрес събра над 250 души – артисти и танцьори от читалища и клубове от разнообразни общини, които сътвориха въодушевление на многочислената аудитория със своите невероятни осъществявания на песни, танци и хора от достоверния български фолклор. Организаторите дават обещание още по-мащабно присъединяване на групи и тази година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР