Старите съперници Турция и Гърция ще изпробват петмесечна инициатива за

...
Старите съперници Турция и Гърция ще изпробват петмесечна инициатива за
Коментари Харесай

Визита на Мицотакис в Анкара ще тества отношенията между двете страни

Старите противници Турция и Гърция ще тестват петмесечна самодейност за другарство на 13 май, когато гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис идва на посещаване в Анкара. Двете съседки и членки в НАТО се договориха да оставят настрани разногласията и да търсят градивното в връзките си. Сега са фокусирани върху търговията, енергетиката, възобновяване на културните връзки и още полета на евентуален общ интерес.
Смятам, че това посещаване ще консолидира подобряването на връзката и на персоналните връзки сред водачите и министрите на двете страни. В това отношение те ще търсят способи за разширение на този позитивен дневен ред, повече взаимно преференциални области на съдействие, като туризма, търговията, миграцията.
Йоанис Григориадис – професор в университет Билкент в Анкара

Експертът добавя, че от време на време позициите на турската страна се трансформират до идната среща, по тази причина би трябвало да се подхожда рационално, без илюзии.

Един от противоречивите моменти, който изостри напрежението сред Атина и Анкара е добивът на въглеводороди в Средиземно море. И двете претендират, че имат право на проучвания за петрол и природен газ.
Гръцкото държавно управление е изправено пред доста рецензии, че се пробва да развие добива на въглеводороди в елементи от гръцката изключителна икономическа зона, изключително в Йонийско море. След като получи рецензии, че заплашва морското биоразнообразие в тази част на Средиземно море, в този момент то издига тезата, че се пробва да отбрани тези зони. Това визира и разногласията сред Гърция и Турция. Турция отговори на това предизвикателство.
Йоанис Григориадис – професор в университет Билкент в Анкара

Гърция е недоволна от неотдавнашното преобразяване на остарялата византийска черква Хора в джамия. Предполага се, че Кириакос Мицотакис ще стачкува против този ход на турските управляващи. От друга страна, Турция евентуално ще оспори желанието на гръцкото държавно управление да трансформира избрани зони в Средиземно и Егейско море в „ предпазени резервати “ за запазване на морските типове.

Двете съседки могат да се спогодят за възобновяване и запазване на някои от изоставените и застрашени монументи от османско време в Гърция и надлежно – гръцки православни монументи в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган посети Атина предишния декември и от този момент двете страни поддържат постоянни контакти на високо ниво. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР