Преговорният процес с Република Северна Македония върви по две линии

...
Преговорният процес с Република Северна Македония върви по две линии
Коментари Харесай

Целта на България е да се разберем сами с Македония, а не ЕС да се намесва |

Преговорният развой с Република Северна Македония върви по две линии – в двустранни контакти с политическия хайлайф на Скопие и в засилен разговор с европейските ни сътрудници за разяснение на българската позиция. " Най-прекият път за реализиране на прогрес е подписването на двустранно съглашение ", съобщи на брифинг през днешния ден министърът на външните работи Светлан Стоев.

С постигането на стремежи резултат от двете страни бихме могли да потвърдим, че България и Република Северна Македония могат да реализират решение без намесата на останалите страни членки на Европейски Съюз, означи Стоев.

Усилията са ориентирани към воденето на разговор от българска страна на всички равнища – от президента, министър-председателя, външния министър и специалисти от Министерство на външните работи.

Многократно съм подчертавал, че България е най-заинтересована Република Северна Македония да стане част от Европейски Съюз и това да стане колкото се може по-скоро, съобщи министър Стоев.

" България постоянно се води от позицията, че Република Северна Македония е суверенна страна с всичките й права и отговорности за Съюза, в който желае да влезе ", сподели още той.

По думите му българската страна няма да разреши езикът на омразата да бъде действителност в връзките със Скопие: " Към това се прибавя и много сериозна позиция във връзка със отбрана правата на индивида и най-много правата на българите в Република Северна Македония. Ние се опитваме освен да защитим тези права, само че търсим и благоприятни условия за това българите в Република Северна Македония да бъдат сложени наедно с останалите изброени нации в конституцията на страната ".

Според Стоев това би било в полза на покриване на Копенхагенските критерии и е един от пътищата за решение на проблемите на българите в Република Северна Македония.

Външният ни министър предложи държавното управление и Министерство на външните работи да получат по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния развой, която в този момент е

Светлан Стоев акцентира, че не Министерство на външните работи ще трансформира алените линии: " Ние сме парламентарна република. Червените линии са разследване на показаната от предходното държавно управление рамкова позиция за воденето на договаряния, Народното събрание ги е приел ".

Той посочи, че постоянният парламент и комисията по външна политика би трябвало на създадат разбор на контрактуваното с Република Северна Македония, с цел да може този разговор да продължи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР