Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в заседание

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в заседание
Коментари Харесай

Караянчева: Парламентарното сътрудничество е от значчение за дейността на правителствата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще взе участие в съвещание на ръководителите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо съдействие в Истанбул. Срещата на върха е юбилейна, във връзка 25-годишнината от учредяването на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество/ПАЧИС/.

Председателят на Народното събрание направи изявление пред участниците във форума на тематика " 25 години ПАЧИС - ролята на парламентите за образуване на бъдещото икономическо съдействие в Черонморския район ".

Очаква се ръководителите на парламентите на страните-участнички да одобряват обща декларация.

В съвещанието ще взе участие и ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на ЧИС и вицепрезидент на ПАЧИС Петър Кънев.

Преди форума госпожа Караянчева в изказване особено за Българска телеграфна агенция акцентира огромното значение, което има парламентарното съдействие за активността на държавните управления. Като образец за това тя уточни, че българският парламент има извънредно добър разговор с турския парламент, който ще продължи.

" Преди днешния конгрес имах опцията и удоволствието да посетя реставрираната българска черква " Свети Стефан " в Истанбул и Българската екзархия. За мен това е извънредно значимо, българщината в сърцето на Истанбул се поддържа с помощта на българското и турското държавно управление, с помощта на положителните връзки, които имаме през годините, те са одобрени и с всяка минала година бележим повече и повече триумфи. Поддържаме доста положителни връзки на парламентарно равнище, имаме групи за другарство, които непрестанно обменят хрумвания, непрекъснато си кореспондират и този извънредно добър разговор ще продължи. Оказва се, че когато политиците си приказват, тогава нещата се случват по-лесно ", сподели госпожа Караянчева пред Българска телеграфна агенция.

Тя акцентира, че България отдава извънредно внимание на ролята на ПАЧИС.

" За нас е значимо съдействието да продължи, тъй като ЧИС като районна организация е значима за всички страни, които вземат участие в нея. Тук могат да се водят неофициални диалози, тук може да се води дипломация, която е на друго равнище,защото в последна сметка страните, които вземат участие в ПАЧИС, от 25 години към този момент водят този разговор и той е извънредно градивен. Форумът на ПАЧИС в Истанбул особено за мен има и още едно значение - той се организира в границите на европредседателството на нашата страна, което е доста сполучливо и аз се веселя, че ще имам опцията да споделя това пред участниците ", съобщи ръководителят на българския парламент.

Госпожа Караянчева и съпътстващите я бяха посрещнати извънредно топло от членовете на българската общественост при визитата й през вчерашния ден в Българската екзархия в квартала Шишли в Истанбул. Специално за тази среща бе пристигнала и основната архитектка на реставрираната Желязна черква Фикрие Булунмаз.

Гостите разгледаха екзархийския дом, църквата Свети Йоан Рилски, музейната колекция, срещнаха се с историята, живота и активността на българската общественост отпред с ръководителя Васил Лиязе в мегаполиса Истанбул.

Обсъдени бяха и начинания, чието осъществяване се планува в бъдеще.

" Много и извънредно съм впечатлена от направеното тук, от родолюбието, което тези хора носят в сърцата си. С генералния консул на България в Истанбул, който е доста деен и доста оказва помощ, ще организираме посещение на българската общественост в българския парламент, ще ги разведем из най-красивите места на България ", сподели Цвета Караянчева.

От името на Народното събрание Караянчева подари една икона на българската общественост. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР