Нов изблик на насилие обхвана снощи френския тихоокеански архипелаг Нова

...
Нов изблик на насилие обхвана снощи френския тихоокеански архипелаг Нова
Коментари Харесай

Още една вълна от насилие заля Нова Каледония

Нов изблик на принуждение обхвана нощес френския тихоокеански архипелаг Нова Каледония, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Нощта бе неспокойна и белязана от вълнения в целия основен остров и на островите Пинс и Маре, което наложи намесата на многочислени подкрепления ", обявиха от Върховния комисариат, представляващ френското държавно управление на архипелага. Били са осъществени набези против силите на реда, палежи и блокади.

Новото усилване на напрежението настъпи, откакто в събота вечерта няколко каледонски сепаратисти, в това число Кристиан Тейн, началник на Клетката за съгласуване на дейности на терен (ККДТ), обвинени в организирането на протести, бяха трансферирани във Франция, с цел да бъдат изпратени в пандиза.

В Думбея, северно от основния град на Нова Каледония - Нумея, бяха опожарени здания на локалната полиция и един гараж. Според медийната инфомация там бяха ситуирани четири бронирани автомобила. Сблъсъците са станали наоколо до автосервиз, колите в който са били запалени.

Четирима деятели с качулки, стоящи зад спонтанни барикади, хвърляха снаряди по служителите на реда и им крещяха обиди.

Близо до огромен магазин за спортна екипировка в покрайнината, който е изцяло опустошен, в ранния следобяд през днешния ден лагеруват сепаратисти, искащи освобождение на пандизчиите.

В Бураил, град на по-малко от 200 км северно от Нумея, също е имало конфликти сред полицията и сепаратистите, вследствие на които е бил ранен един човек.

Сепаратистите демонстрират принуждение и на други места в архипелага. Пътят към летището беше блокиран заради полицейска интервенция. Много учебни заведения също бяха затворени, а скоростният път към болничното заведение е блокиран от двете страни.

От 13 май насам архипелагът в южната част на Тихия океан е обзет от яростни безредици, провокирани от митинги против законопроект за изборите. В резултат на насилието починаха девет души, в това число двама жандармеристи, и бяха нанесени големи вреди, оценени на над един милиард евро.

В средата на юни президентът спря действието на законопроекта, който предвиждаше конституционна промяна, изменяща изборните критерии за изборите в новокаледонските провинции.

Според съперниците му той щеше да понижи политическото въздействие на коренното население на архипелага.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР