Предполагам, че различните политически формации ще дадат своите предложения, те

...
Предполагам, че различните политически формации ще дадат своите предложения, те
Коментари Харесай

Румен Христов: Искаме двукамарен парламент и непряк избор на президент

Предполагам, че другите политически обединения ще дадат своите оферти, те ще бъдат разнообразни от позиция на това, че вижданията, политиките и идиологиите на тези обединения са разнообразни. Аз ще кажа това което оферират Съюз на демократичните сили, то е друго от това, което предлага ГЕРБ, без значение че сме от огромното политическо семейство на ЕНП. Това съобщи в студиото на ФАКТИ ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов.

" Ние не харесваме тази конституция още с нейното основаване. Тя беше основана в интерес на Българска комунистическа партия, беше прекомерно рано да свикаме Велико народно събрание и да вземем такива значими решения, защото опозицията в лицето на Съюз на демократичните сили, нямаше опит и болшинство, само че това е минало. Най-общо: предлагаме основаване на две камари, считаме, че по този начин ще има по-сериозен надзор по законодателството. Това е процедура в доста европейски страни. Независимо от размера на страната, това може да се случи, като концепцията е горната камара да са представители на регионите. 31 изборни региона по един представител и да са равнопоставени Силистра и София.

Другото ни предложение е президентът да не се избира директно. Аз познавам доста добре тази институция, бил съм 5 години основен секретар на господин Петър Стоянов. Получава се едно разминаване сред упованията на определените президенти, защото за тях гласоподават всички, които имат право на глас и те са най-легитимно определените в страната. Много постоянно на тях им се желае да имат пълномощия близки до тези на министър-председателя, само че уви това не е по този начин. И поради това, че ние не желаеме да се усилват пълномощията на президента, считаме, че избора би трябвало да става от двете камари с 2/3 болшинство. Тук има и друго. Ако по този начин избираме президент, ние ще изберем човек с политически опит. Защото в един парламент, нормално болшинствата не стигат и се вършат обединения. Логично и обикновено е тези, които имат най-вече депутати да предложат президент, само че са нужни още гласове до 2/3, ще са им нужни гласове на опозиционните обединения ", сподели Христов.

" Аз желая да има сериозен публичен спор, за измененията, които ще бъдат осъществени от Велико народно събрание, тъй като Велико народно събрание може да промени нещата, които загатнах, а най-вероятно ще има и други такива, които Общински народен съвет не може. Ние предлагаме този остарял институт Велико народно събрание да се закрие и да разпишем една доста комплицирана процедура за смяна на Конституция, само че от Общински народен съвет. Колкото до традициите да си избираме държавен глава, животът се трансформира, ние бяхме привикнали и с член първи за управителната форма на партията и това се промени и видяхме, че това не попречи на жителите да живеят по-демократично ", сподели той.

На въпрос не е ли притеснително, че тази концепция се стартира толкоз в този момент (не единствено от СДС), когато имаме президент, който е снел доверието си от държавното управление, Христов отговори:

" Категорично не съм склонен с констатацията, тъй като това го казахме предходната година на конференция на " Раковска " 134. Ние доста от дълго време приказваме, че методът, по който се избира президент и пълномощията му не подхождат. Освен това, когато избираме хора, които не са консенсусни, има заплаха да стигнем до властническа персона. Тогава какво вършим, в случай че се дадат повече пълномощия на президента. Иначе директният избор може да избере доста приветлив човек на този пост, който да няма опит и настройка да се оправи. Такива образци имаме с избора на артист в Украйна и така нататък Когато се гласоподава от всички има една страст, този е приветлив, този е водач или артист и получава поддръжка. Но когато политиците избират държавен глава и в този избор са включени и опозицията, тогава се намират консенсусни фигури. "

" Аз се надявам, че във Велико народно събрание, което ще бъде, ще има 200 мажоритарни и 200 съразмерно определени народни представители за Велико народно събрание, уповавам се всички политически обединения да са виновни и да предложат знакови адвокати. Ние ще създадем своя асортимент и ще имаме поради, че ролята на Велико народно събрание е доста законодателна за най-важния закон и ще предложим хора, които имат опита и опцията да работят в тази посока. Това чакаме от всички ", сподели той.

" Много мъчно се стига до такова решение (за ВНС) първоначално и средата на един парламент. Сега това, което споделят хората, които стачкуват и основно политическите обединения – това Народно заседание си изчерпало доверието, дано новото да свика и да внесе предлагането. От в този момент ви споделям, че ново Народно заседание в никакъв случай няма да се разпусне на шестия месец, първата година или в средата на мандата. Как си представяте депутати, определени преди 6 месеца да гласоподават срещу своя интерес, да отидат на Велико народно събрание, без да са сигурни, че ще са в листите. Сега сме на края на мандата и е удобно, в случай че се задейства процедурата, Велико народно събрание може да се свика към феврурари –тогава ще има по този начин или другояче избори ", сподели той.

" Ние като демократична групировка поддържаме митингите на жителите, изключително на младите, които желаят да живеят по-добре. Искам да заявя нещо друго, те желаят промяна на модела и системата, не можем да ги сменим, в случай че не променим Велико народно събрание. Иначе отиваме на разновидността стани ти, да седна аз – нищо няма да се промени ", сподели ръководителят на Съюз на демократичните сили.

" Вероятно има и миг за отбягване на длъжностен кабинет измежду претекстовете на премиера, тъй като от страна на президента имаше няколко пъти поръчки за реваншизъм и в случай че забележите, тези които дирижират митингите, политическите водачи или по този начин нареченото " Отровно трио " свеждат настояванията си до служебно държавно управление, тъй като чакат някакъв бонус от това държавно управление. Това е също, което да бъде разисквано във Велико народно събрание - дали има потребност от служебно държавно управление. В множеството страни в Европа, няма служебни държавни управления ", сподели още той.

Целия диалог с Румен Христов гледайте във видеото:




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР