Предполагаемата смърт на наемническия ръководител в пламъците на самолетна катастрофа

...
Предполагаемата смърт на наемническия ръководител в пламъците на самолетна катастрофа
Коментари Харесай

Предполагаемата смърт на Пригожин премахва един проблем за Путин, но може да му отвори други

Предполагаемата гибел на наемническия началник в пламъците на самолетна злополука укрепва позициите на Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в краткосрочно бъдеще, като отстранява една авторитетна фигура, която оспорваше престижа на съветския президент и заплашваше да направи по този начин, че той да наподобява слаб. В същото време обаче Путин се лишава от мощен и остроумен състезател, който потвърди, че е потребен на Кремъл, като хвърляше своите бойци в някои от най-кръвопролитните сражения във войната с Украйна и прокарваше съветските интерес в Африка.

След 24 часа на безмълвие Путин изрече " откровени съболезнования " на фамилиите на десетте души на борда на авариралия северно от Москва аероплан и отдаде дължимото на " надарения предприемач " Пригожин. Така и към момента не е ясно каква е повода самолетът да падне от небето. Путин даде обещание цялостно следствие, само че резултатите от него надали ще трансформират необятно настанилото се разбиране, че Пригожин е погубен от възмездие за протеста му в края на юни. 

Съединени американски щати преглеждат редица версии за повода за рухването на самолета, в това число и поразяване от ракета земя-въздух, сподели за Ройтерс американски представител, без да бъде назван. Според анализатори догатката, че Кремъл е намесен, в действителност може да обслужи задачите на Путин.

Каквито и да са аргументите за самолетната злополука, хората постоянно ще я одобряват като акт на отмъщение и отплата, а Кремъл няма да поставя особени старания да промени тази визия. От позиция на Путин, както и на мнозина в средите на силите за сигурност и армията, гибелта на Пригожин би трябвало да е за урок на всички негови потенционални почитатели, отбелязва Татяна Станова, основателка на консултантската платформа за политика " Р.Политик ".

Грешно съмнение

Катастрофата е тъкмо два месеца, откакто Пригожин и неговите наемници подвигнаха протест, с който завзеха един град на юг (Ростов на Дон - бел. ред.) и поеха към Москва, като по пътя си смъкнаха редица самолети на съветските военновъздушни сили и надлежно убиха техните водачи. Путин, който в предишното е приказвал за своята ненавист към предателите, дефинира дейностите през юни като " нож в гърба ".

Откакто протестът утихна, Пригожин беше поспрял враждата си с съветското министерство на защитата, само че другояче продължаваше интервенциите си, като се движеше свободно през границите на Русия макар договорката с Кремъл, по силата на която трябваше да се откри в Беларус.

По думите на Абас Галямов, някогашен текстописец на речите в Кремъл, а в този момент разгласен от Русия за " задграничен разузнавач ", Пригожин е направил неверното съмнение, че е незаместим за Путин заради мащаба и значимостта на своите действия.

Тук става въпрос за огромните интервенции в Африка, където " Вагнер " разшири обсега на своите наемнически услуги в страни като Мали и Централноафриканската република в подмяна на концесии на златни и диамантени мини.

Под прикритието на чисто комерсиална частна интервенция Кремъл използва " Вагнер " да разшири съветското въздействие на африканския континент в конкуренцията със западни или като Франция и Съединени американски щати.

Пригожин " е предположил, че Путин няма да рискува всичко това ", сподели Галямов. " (Той) подцени какъв брой е значимо за Путин да изпрати обръщение на всички евентуални бунтари: Момчета, не мислете, че може да го извършите и след това да останете живи ".

" Игра на тронове "

И въпреки всичко Путин ще заплати някаква цена за гибелта на Пригожин, в случай че тя бъде доказана.

Според анализаторите се задава непредвидима битка за контрола върху голямата икономическа империя " Вагнер " и е вероятен раздор сред прагматиците, които държат на съдействие с съветското министерство на защитата, и фракцията на опечалените ултранационалисти, които към този момент изливат гнева си в обществените мрежи.

Мисля, че значително ще станем очевидци на обстановка на безредие от вида на сериалите " Игра на тронове " и " Семейство Сопрано ", в която ще следим боричкането на по-малки фракции и още по-малки издънки на " Вагнер ". По мое мнение това е стратегическа загуба (за Русия) в дълготраен проект, споделя Андрю Борийн, изпълнителен шеф на частната разследваща компания за попречване на закани " Флашпойнт " и някогашен чиновник на американското разузнаване.

Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен концерн Кралски институт за сложни услуги (РУСИ), загубата на широкообхватната мрежа, основана от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Путин.

" По този метод Путин губи доста от персоналните контакти, основани и развити от Пригожин на африканския континент, включително и тези, които са нужни за износа на злато и диаманти от страни, подложени на наказания, като Мали и ЦАР ", споделя Рамейни в телефонно изявление за Ройтерс.

Самолетната злополука се случи в същия ден, в който съветските държавни медии оповестиха премахването на някогашния главнокомандващ на съветските елементи в Украйна Сергей Суровикин от поста на началник на съветските въздушно-космически сили. Широкопопулярни, само че непотвърдени версии гласят, че против Суровикин тече следствие за допустимо съучастничество в протеста на Пригожин през юни.

Падението на тези двама мъже - считани за най-ефективните реализатори на съветски интервенции във война, в която Кремъл към този момент претърпя доста смущаващи провали - може да ограничи качествата на Москва да организира трайни настъпателни интервенции в идната една година, отбелязва Рамейни. Анализаторът твърди, че в случай че Путин в действителност е виновен за гибелта на Пригожин, това демонстрира, че той ползва брутална принуда при всеки случай на противоречие с неговата позиция.

" Путин обаче издава и своята накърнимост, тъй като в този момент той се нуждае от мощ, с цел да репресира тези ултранационалисти, които преди беше кадърен да усмири и да накара да си сътрудничат, като ги вкарваше в обединения. А това не приказва добре за непоклатимостта на Путин от 2024 година нататък ".

Робeрт Хорват, експерт по Русия в университета " Ла Троб " в Мелбърн (Австралия), е на мнение, че позициите на Путин остават нестабилни.

Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на възмездие от страна на десетки хиляди наемници, сражавали се под знамената на " Вагнер " - някои от тях са калени в борби военни ветерани, а други - нарушители с присъди. Другият риск е да се притегли още веднъж вниманието върху популистките акции на Пригожин, който жигосах претекстовете на Кремъл за войната и голямата бездна, отделяща безнаказаните синчета на съветския хайлайф от децата на елементарните хора, които се връщат в ковчези от фронта, споделя Хорват.

(Превод от британски език: Иво Тасев, БТА)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР