Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с

...
Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с
Коментари Харесай

Енергийният министър: Няма да е лесно предоговарянето с турската Боташ

Предоговарянето на контракта за достъп до турската газова мрежа с държавната компания " Боташ " няма да е елементарно. Това разгласи пред Българска национална телевизия служебният енергиен министър Владимир Малинов. Самият Малинов разгласи, че е сдържан оптимист за предоговарянето.

" Аз съм теоретичен тъй че всяко решение на Народното събрание би трябвало да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори контракта с " Боташ ". Проведох незабавно среща с турския енергиен министър и заявих безапелационната ни позиция. Няма да е елементарно да бъде предоговорен контракта, защото Турция е постигнала икономическа полза от него, само че имаме разбирането, че контракта е подписан при друга икономическа среда ", изясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен договора с " Боташ ", който е за 13 години и планува България да заплати по него повече от 2,2 милиарда $. Според договара, страната ни е длъжна всеки ден да заплаща по 500 хиляди $ за достъп и транспорт на газ през турската газова система, без значение дали придвижва количества или не.

Основният мотив на служебното държавно управление на Гълъб Донев да бъде подписан контракта е, че тогава България не е имала задоволително различни направления за доставката на синьо гориво. Според контракта странати ни може да получава полутечен газ на терминалите на Турция, като същите количества " Боташ " доставя на границата от своя природен газ.

Междувременно Малинов заяви още, че сега България води договаряния с Азербайджан за увеличение на доставките на природен газ към България и през Турция, а освен през Гърция. В момента към 35% от синьото гориво у нас идва точно от Каспийско море през Гърция по така наречен " Южен газов кулоар ".

" Има и спомагателни количества, които държавната петролно газова компания " Сокар " продава на свободния газов пазар и те влизат през Турция ", изясни Малинов.

Такива диалози служебният енергиен министър е провел със своя азербайджански сътрудник при визитата си в Баку през тази седмица. Тогава той беше част от делегацията водена от президента Румен Радев в азербайджанската столица.

" Обсъждали сме дълготрайно съглашение, което Сокар и Турция да подпишат за спомагателна опция за транспорт на спомагателни количества газ от каспийския район. И ние чакаме тези количества през нашата газопреносна мрежа да доближат пазарите на Централна и Източна Европа и да се усили размера на количества които " Сокар " да продава на българския пазар ", изясни Малинов.

Малинов изясни още, че България води и договаряния с Южна Корея за общи доставки към двете страни на природен газ. За тази цел през седмицата министърът се е срещнал с посланика на азиатската страна в София.

" Големите производители на природен газ избират да работят с дълготрайни контракти и огромни размери, тъй че е доста по-лесно да се води преговор когато сме две страни. Южна Корея е измежду страните, които са най-големи вносители на полутечен природен газ ", изясни Малинов. този развой.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР