Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са

...
Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са
Коментари Харесай

Жегата в Мексико предизвика дори полицейски блокади и протести за вода

Сушата, горещата вълна и дефицитът на вода в Мексико са толкоз огромни, че даже полицията блокира през вчерашния ден придвижването в символ на митинг, съобщи АП.

През последните месеци жителите на някои квартали на столицата постоянно образуват човешки вериги, с цел да блокират булеварди с искане  да им бъде обезпечена вода.

Обикновено полицията се пробва да пренасочи придвижването, само че в през вчерашния ден някои служители на реда сами проведоха протестна обсада наоколо до емблематичния Паметник на независимостта, предава Българска телеграфна агенция.

Полицаите блокираха шест ленти за придвижване, като обявиха, че в полицейските ръководства няма вода от една седмица и че тоалетните са неизползваеми.

Липсата на вода е изострила дългогодишното напрежение сред служителите на реда и техните началници по въпроси като полов тормоз и несправедливи условия на труд.

" Началниците имат вода в кабинетите си, само че на нас не ни е разрешено да влизаме там ", съобщи полицайка, поискала анонимност.  " Те не ни дават решения. Днес докараха камион с вода, откакто видяха, че са се появили вести за това в медиите ", добави тя.

В изискванията на рекордни температури и тежка суша доста здания в столицата би трябвало да се доставят с вода от камиони цистерни, само че те са в дефицит и са скъпи. Вчера в към 85 на 100 от територията на страната температурите доближиха най-малко 40 градуса по Целзий.

Почти 40% от язовирите в страната са с потенциал под 20 на 100, а 40% са цялостни сред 20 и 50 на 100. Град Мексико е заставен да понижи водоснабдяването, защото язовирите, които зареждат града, пресъхват. В някои магазини към този момент няма минерална вода.

В цялата страна управляващите трябваше да доставят вода с камиони за всички потребности - от лечебните заведения до пожарните екипи. Ниските равнища в язовирите на водноелектрическите централи способстваха за спиране на електрозахранването в някои елементи на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР